Thursday, July 18, 2024
HomeРецептиШеф Дани майстори кюстендилски зелник в Пиперков чифлик

Шеф Дани майстори кюстендилски зелник в Пиперков чифлик

Кюстендилският зелник е прочут в цяла България със своите вкусови качества. Замесването му е трудоемко, но резултатът е поразителен. Шеф Дани от Пиперков чифлик показва как се прави зелник.

Необходими продукти:

 • 1 кг брашно;
 • 1 яйце;
 • 1 с.л. оцет;
  – 1 с.л. сол;
  – 3 с.л. олио;
  – 100 г царевично брашно;
  – 200 г олио за поръсване върху всяка кора и намазване на тавата;
  – 200 мл хладка вода;
  – 500 г сирене за плънка на корите;

За плънката:

 • 1 четвърт зелка (кисело зеле);
  – 2 бр. яйца;
  – 1 с.л. червен пипер;
  – 3-4 стръка праз лук;
  – 100 г сирене;
  – 3-4 с.л. олио;
  – сол;

Приготвяне:

Пресяваме брашното и му правим кладенче. Слагаме олиото, оцета, яйцето, солта и част от водата. Замесваме тестото с течната част от средата навън, като постепенно добавяме от водата. Месим тестото около 10 минути, докато стане меко. Оставяме тестото да престои около 10 мин. и го нарязваме на 5 парчета (топки). Намазваме топките с олио и ги покриваме с кърпа.

През това време приготвяме плънката. Нарязваме на дребно зелето и праза, слагаме яйцата, червения пипер, натрошаваме сиренето и слагаме 3-4 с.л. олио и сол. Всичко това леко се запържва. Намазваме тавата с олио и слагаме плънката в центъра на тавата. Следва разточването на корите, като всяка кора поръсваме с царевично брашно, за да не залепва на точилката. С първата кора покриваме плънката. Тя трябва да бъде един път по-голяма от диаметъра на тавата, за да може да „завие“ целия зелник накрая. Разточваме всяка кора, намазваме я с олио, натрошаваме сирене отгоре и я завиваме. Отстрани около покритата плънка увиваме останалите разточени кори. Когато тавата се изпълни с корите, започваме да „завиваме“ зелника с най-долната кора, като я оформяме като „плисе“ около покритата плънка. Напръскваме го с олио и натрошаваме сирене отгоре му. Зелникът е почти готов! Пече се във фурна за около 20 мин. на 180-200 градуса температура. Като се изпече, се поръсва с вода и се задушава с кърпа.

https://www.youtube.com/watch?v=PGAU5blA_Cw

RELATED ARTICLES

Most Popular