Иран подписа меморандум за присъединяване към Шанхайската организация за сътрудничество

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин ще се срещнат заедно с други азиатски лидери в узбекския град Самарканд по Пътя на коприната на 15-16 септември. Това ще е регионална среща на върха, обявена за предизвикателство към западното глобално влияние.

БГНЕС съобщава, че в срещата ще участват и лидери от Индия, Пакистан, Турция, Иран и няколко други държави за срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в узбекския град. Основният ден на срещата на върха ще бъде петък. Въпреки това най-внимателно ще бъде наблюдавана срещата на руските и китайските лидери.

Си Дзинпин пътува за първи път в чужбина от първите дни на ковид пандемията. Според АФП той разглежда срещата като възможност да затвърди авторитета си на световен държавник. Това е важно за него, тъй като през октомври предстои ключовия конгрес на управляващата комунистическа партия в Китай.

И за двамата лидери срещата на върха ще бъде възможност да се противопоставят на Запада, особено на Съединените щати. “ШОС предлага истинска алтернатива на организациите, ориентирани към Запада”, заяви съветникът по външна политика на Кремъл Юрий Ушаков. “Всички членове на ШОС се застъпват за справедлив световен ред”, каза той и определи срещата на върха като провеждаща се “на фона на мащабни геополитически промени”.

Иран подписа меморандум за задълженията му във връзка с присъединяване към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), заяви днес пресслужбата на срещата на върха на ШОС в Самарканд, цитирана от ТАСС.

Според комюникето документът е бил подписан от иранския външен министър и генералния секретар на ШОС.

Заместник-генералният секретар на организацията Григорий Логвинов каза за телевизия “Россия-24”, че след подписването на меморандума предстои продължителен процес на присъединяване на Иран към основните договори и нормативни документи на ШОС.

ШОС е създадена през 2001 г. като политическа и икономическа организация и организация за сигурност, която да съперничи на западните институции. Тя е съставена от Китай, Русия, Индия, Пакистан и бившите съветски централноазиатски държави Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан. Това не е официален военен съюз като НАТО или дълбоко интегриран блок като Европейския съюз. Въпреки това членовете му работят заедно, за да решават общи въпроси на сигурността, да си сътрудничат във военната област и да насърчават търговията.

Освен със Си, Путин ще се срещне с иранския президент Ебрахим Раиси и пакистанския министър-председател Шехбаз Шариф. В петък – с индийския премиер Нарендра Моди и турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.