Шрьодер: Сделката за износ на украинско зърно може да проправи пътя за прекратяване на огъня

Споразумението между Москва и Киев за деблокиране на украинския износ на зърно може да предложи път към евентуално прекратяване на огъня в петмесечния конфликт, заяви бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който е приятел на руския президент Владимир Путин.
“Добрата новина е, че Кремъл иска решение чрез преговори“, каза в сряда Шрьодер пред списание “Щерн” и телевизионните оператори RTL/ntv, добавяйки, че се е срещнал с Путин в Москва миналата седмица.
“Първият успех е сделката за зърно, може би това бавно може да се разшири до прекратяване на огъня”, каза още той.
Шрьодер, който беше канцлер на Германия от 1998 до 2005 г., критикува войната в Украйна, но отказа да осъди Путин, когото все още нарича близък личен приятел. “Дистанцирането от Путин сега няма да помогне на ситуацията”, каза той.
Според него решенията на ключови проблеми като Крим могат да бъдат намерени с течение на времето, “може би не след 99 години, като Хонконг, но в следващото поколение”. Той отбеляза, че алтернатива за Украйна на членството в НАТО може да бъде въоръжен неутралитет, като даден за пример Австрия.
Бъдещето на района на Донбас в Източна Украйна, сцена на ожесточени боеве, обаче е по-сложно. “Ще трябва да се намери решение, базирано на швейцарския кантонален модел“, каза той, добавяйки, че трябва да се види дали Путин ще се върне към предвоенната “линия на контакт” при евентуално прекратяване на огъня.
Все по-подиграван в Германия заради проруската си позиция, Шрьодер е лишен от правото си на обществено финансиран офис.
Поддръжник на тръбопровода “Северен поток”, който пренася руски газ до Германия под Балтийско море, Шрьодер е председател на комитета на акционерите на компанията Nord Stream AG, оператор на газопровода, мажоритарен собственик на руския Газпром, според данните на LinkedIn.
В тази връзк днес той призова за по-бързо стартиране на тръбопровода “Северен поток 2”, което може да помогне за облекчаване на икономическия натиск, пред който е изправена Европа.
След интензивни критики през май Шрьодер се оттегли от борда на руската държавна петролна компания “Роснефт” и отказа номинация за позиция в борда на “Газпром”.