• Без резервации по механите за 8 декември!

  • Спасяват ски сезона с противоепидемични мерки на всички нива!

Ще има ли ски сезон в Банско? Този въпрос си задават всички банскалии и туристи. От това се интересуват и всички онези, които идват в Банско от всички краища на страната, за да развиват бизнес и изкарат поминъка си.

Въпросът е ясен, но отговорът е нееднозначен. Със сигурност може да се каже само, че ски сезонът тази година ще бъде различен  от всички досега.

Условия за ски ще има за обещаната от концесионера на ски зоната дата 4 декември. Снежните оръдия по ски пътя и пистите заработиха от 20 ноември, когато температурите паднаха под нулата. Вече са натрупани солидни количества сняг, но оръдията ще продължават да бълват, докато се осигури достатъчно за обработка на трасетата. Според специалистите от “Юлен” АД единственото условие да гарантират снежна покривка за ски са трайни температури под нулата. Все по-късите дни и прогнозите за времето подкрепят усилията им да произвеждат изкуствен сняг. Всички писти на Тодорка вече са побелели, а движението по пътя за х. “Вихрен”, който пресича три от пистите, е ограничено, за да не пречи на създаването на солидна основа на трасетата.

Това усърдие на концесионерите обаче силно разочарова туристите, тръгнали на излет в планината в слънчевия уикенд. Огромна купчина сняг на средата на пътя до „Старата котва” препречва движението по четвъртокласен  общински път Банско-хижа „Вихрен”. Това се е превърнало в „традиция”, която влиза в противоречие със заповедта на кмета на общината Иван Кадев. С негова заповед е въведена временна забрана до 14 април 2021 г. за движение на автомобили за участъка между местността Шилигарника и хижа “Вихрен”.

От „Юлен” обявяват, че ски съоръженията ще заработят на 4 декември, когато се очаква в Банско да пристигнат първите скиори – студентите, решили да съчетаят празника си със ски. За тържествено откриване на сезона в средата на месец декември почти не се говори.

Цените на билети и карти за сезон 20/21 остават непроменени спрямо миналия сезон и това е единственото, което е възможно да се направи, категорични са от фирмата концесионер. Тъй като миналата година сезонът бе внезапно  прекратен, притежателите на сезонни, фамилни и 20-дневни карти от предишния сезон, които купят ски пасове от същото ниво за новия сезон, ще могат да ги ползват за лифтовете през лятото на 2021 г. Брандирани шалове ще получат като комплимент туристите със сезонна или фамилна ски карта, както и Bansko Twenty, съобщават от дружеството. 
За да не се струпват хора за карти и билети на седемте каси на начална станция на кабинковата линия, ще бъдат инсталирани два автомата за билети и еднодневни карти, съобщава маркетинг директорът на ски зоната Иван Обрейков. Ще бъде възможно лифт карти да се купуват на специални гишета в десет хотела в Банско, както и да се използва възможността за онлайн зареждане на пасовете, допълват от “Юлен”. По този начин се надяват и да осигурят задължителната дистанция от метър и половина на опашките.

Първоначалните намерения на оператора на съоръженията да се ограничи броят на хората в кабинката вече не са актуални. „Лифтът е такова средство за превоз на пътници, каквито са всички останали превозни средства от обществения транспорт. За тях няма ограничения за броя на пътниците, не виждаме защо за кабинките трябва да има”, аргументират се юленци. За да сведат риска да възможния минимум, ще дезинфекцират трикратно през деня кабинките и ще препоръчват на пътуващите в тях да държат отворени прозорците.

Дезинфекция и дистанция ще са основните правила на работа в ски гардеробите и ски училищата. При почти нулеви резервации за екипировка и уроци дистанцията към този момент изглежда гарантирана, с черен хумор коментират ски учители. Те все още се въздържат да купуват скъпите сезонни карти, които им дават право да работят като ски и сноуборд учители в Ски зона “Банско”. Основните им клиенти, които идват с чартърни полети, са от Великобритания, Русия и Израел. За руския пазар очакванията клонят към нула, а преди дни стана ясно, че от Великобритания и Израел до средата на януари също няма да има организирани туристи. Индивидуални туристи, пристигащи с автомобили или с редовни полети, са очакваните гости от чужбина. Българските туристи, които спасиха сезона лятото, едва ли ще сторят същото за ски сезона, а и никой в Банско не го вярва.

В навечерието на новия ски сезон Банско отново беше класиран сред най-добрите в света. Палмата на първенството като най-добър ски курорт в България се присъжда на Банско за осми пореден път, и то от най-високата инстанция на туристическата индустрия – Световните ски награди.

Нивото на курорта се поддържа във върхова форма и заради перфектното домакинство на състезания от най-висок ранг.

Само след три месеца Банско отново ще посрещне най-добрите скиори в алпийските ски дисциплини. Елитът на ски спорта ще дойде за кръговете за Световната купа на 27 и 28 февруари.

Веднага след Световната купа през март започва Световното младежко първенство по ски алпийски дисциплини. Младежи и девойки от целия свят ще мерят сили по пистите на Тодорка. Организаторите полагат всички усилия за съставяне на програма, която ще удължи времето на състезанията, но ще намали струпването на спортисти по едно и също време.

 

Иван Кадев, кмет на община Банско     

Иван Кадев

    

Ще има ли сезон? – сезон ще има, но какъв ще бъде, зависи от обстановката в Европа, в страната и в частност в Банско. Надяваме се на нормален, доколкото е възможно да използвам тази дума.

„Като общинско ръководство ние се готвим, както и всички заети в туристическия бизнес, но сме зависими от много обстоятелства. Ситуацията се променя всеки ден. С тревога следим статистиката на заболелите, но се радваме, че броят на оздравелите нараства. Дано скоро пикът да премине и през втората половина на месец декември обстановката да се успокои”, коментира кметът на Банско Иван Кадев. Той коментира още, че е в непрекъснат контакт с представителите на туристическия бранш в общината. „Споделяме общото разбиране, че най-важно е здравето на хората и затова навсякъде в обектите безопасността трябва да е на възможно най-високо ниво. Всички хотелиери, собственици на заведения, ски гардероби, ски училища, превозвачи, както и концесионерът на ски зоната декларират, че са предприели и въвеждат достатъчни по обем превантивни мерки срещу разпространение на заразата”, заяви градоначалникът. Той прогнозира, че ще има спад на броя на туристите, но не иска да се ангажира с проценти. Според информацията, с която разполага,  основният контингент туристи ще бъдат от България и съседните страни. Очаква се, въз основа на икономически анализи, някои от големите хотели да не приемат гости тази зима.

„Като общинско ръководство ние се подготвяме като за нормален сезон – по отношение на снегопочистване, осигуряване на ред и сигурност, организация на движението и други дейности, специфични за зимен курорт, какъвто е Банско”, разказа за подготовката Кадев. „Реално силният сезон при нас започва след Коледа. Дотогава има още доста време и всички искрено се надяваме, че ще посрещнем гостите ни в сигурна и спокойна среда”, надяват се от общинското ръководство.

Спад от порядъка на 60% са прогнозите на Министерството на туризма за зимен туристически сезон 2020/2021. Анализите показват, че намалението на пътуванията на българи ще е около 40 на сто, а при пътуванията на чужденци то ще е около 80%. Спазването на санитарно-хигиенните предписания е едно от ключовите условия страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), заяви министърът на туризма Марияна Николова при визитата си в Банско. Тя подчерта, че той гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки, а в сегашната ситуация е особено важен акцентът върху туристическите услуги в сферата на здравето, профилактиката, закаляването.

Кампанията за ски ваканции в предстоящия сезон ще премине под мотото „Зимните спортове укрепват Вашето здраве“.

Хотелиерите и собствениците на заведения са силно притеснени от лошите перспективи за предстоящия сезон. За мнозина програмата максимум е да успеят да покрият разходите си. Предварителни резервации почти няма, вероятно ще се разчита само на такива в последния момент. Наше проучване установи, че в малко по-добро положение са апартаментните комплекси, където се предлагат апартаменти, в които туристите не ползват други услуги. Те се чувстват по-сигурни там, защото имат относителна независимост и самостоятелност, могат да си приготвят храна сами или да си поръчват доставка. Практически за едноседмичен престой могат да имат контакт само при настаняване и напускане с човек на рецепцията. Подобни са очакванията на къщите за гости. Собствениците на механи и ресторанти споделят, че имат много запитвания и за студентския празник, и за Нова година. Но дотам! Никой не плаща капаро и не прави крайни резервации, защото не знае какво ще се случи утре.