Орнитологът Д. Попов: За първи път се случва такова ранно завръщане

Първият бял щъркел долетя в Гоце Делчев. Той бе забелязан да пристига от топлите страни и да кръжи над старото си гнездо в града. Пернатият, известен в града с името Андон, прелетя от топлите страни навръх имения си ден. Това предизвика истинска радост в жителите на Неврокоп, които искрено го обичат и се надяват птицата да успее да презимува тук.

Според председателя на сдружението БДЗП-клон Гоце Делчев Димитър Попов пристигането на Андон в града е необичайно.

„За първи път се случва щъркел да пристигне толкова рано. Обикновено нашите предвестници на пролетта идват след 10-ти март. Един от най-рано завръщащите се тук е щъркът от село Абланица, който разперва криле след средата на февруари. Тази година обаче е изключително мека и с малко сняг по планините. В момента температурата в Гоце Делчев е 18 градуса. Има и други видове птици, които са се подлъгали от топлото време и вече са се завърнали, а някои изобщо не са мигрирали и са останали да зимуват в България”, разказа председателят на местното сдружение за защита на птиците. Според орнитолога предстоящото застудяване няма да представлява заплаха за здравето на щъркела Андон.

„Щом един щъркел е в състояние да лети, няма страшно. Ако не може да си намира храна тук, вероятно ще се премести по на юг. Студът не е проблем за щъркелите. Опасност представлява само времето, при което крилата на птицата се заледяват след редуване на дъжд, сняг и студ, но това се случва рядко”, поясни Димитър Попов. Жителите на Гоце Делчев с трепет посрещнаха новината за пристигането на Андон. Те виждат символика във факта, че пернатият им приятел се завръща в града именно навръх Антоновден и вярват, че щъркелът иска да отпразнува деня заедно с тях. Те искрено се надяват той да се чувства добре и да подготви гнездото за пристигането на женската, за да отгледат заедно ново поколение. „Щом щъркелите пристигат, вижда му се краят. И тази зима ще свърши и пак ще замирише на пролет. Природата се събужда за ново начало, а Андон отново е с нас”, споделят местните, които публикуват снимки на подранилия щъркел.