Властите на Южна Африка са решили да изтеглят от обращение и да не използват 2 милиона дози от ваксините срещу коронавирус на Johnson & Johnson.

Препаратът е произведен в завод в Южна Африка от материали, внесени от САЩ, които може да са били замърсени в завод в Балтимор. Това съобщи местната радиостанция SABC, позовавайки се на изпълняващия длъжността министър на здравеопазването на Южна Африка Ммамолоко Кубаи-Нгубане.

“Засегнати от замърсяването са 2 милиона дози. Всички те са в Южна Африка в склад в Гкеберха (бивш Порт Елизабет).” Министърът не уточни какво точно ще се случи с посочената партида ваксини.

Масовата ваксинация срещу коронавирус започна в Южна Африка на 17 февруари с помощта на лекарството на Johnson & Johnson. От 17 май страната също започна да използва ваксината на Pfizer. В Южна Африка вече са направени 1,77 милиона ваксинации срещу COVID-19, а 481 хиляди души са преминали пълния курс на ваксинация, което е 0,8% от населението на страната. Миналия четвъртък медицинските власти обявиха, че третата вълна от коронавирусната епидемия е започнала в ЮАР. Общо в страната са регистрирани 1 704 058 души, заразени с коронавирус, а 57 180 души са починали. По тези показатели ЮАР се нарежда на първо място на континента./БГНЕС, РИА „Новости”