Юбилей събра на матине бивши и настоящи учителки в ЦДГ „Калина“

Директорът Райна Хаджийска: 70 години сме номер 1 в Дупница

Юбилей събра на матине бивши и настоящи учителки, директорки и служителки в Целодневна детска градина – 7 „Калина” в Дупница. На празника по случай 70-годишнината на заведението дойдоха близо 30 дами от различни поколения, работили в градината и посветили част от живота си на децата. Излезлите в пенсия педагожки, помощник възпитателки, медици бяха топло посрещнати от сега работещите в „Калина”. Присъстващите си спомниха за времето, дадено на малчуганите и градината.
„28 години съм работила в тази градина. Тя е много променена – и вътрешно, и духовно, тук сега има млади, хубави колежки. От моето време са останали само две”, обясни Лиляна Моисеева, която е пенсионер от градината от 1999 г.

„От 2004 г. съм пенсионерка. 25 г. съм работила тук – в кухнята, в пералнята, по заместване в групите. Само хубави спомени имам от градината. Имахме много хубав колектив, възхитена съм от персонала, от всички колежки. Сега виждам градината много по-хубава, много променена. Много съм доволна, много съм щастлива, че ме поканиха и дойдох да видя градината”, каза Йорданка Караганова.

„4 години бях лекар в градината. С много добри впечатления съм останала. Много добре бях приета от персонала. От скоро съм пенсионер”, посочи Емилия Стоянова.

Директорката Райна Хаджийска връчи 32 благодарствени грамоти за принос към детската градина, които гостите приеха също с благодарности. „Приготвили сме ви по една грамота за това, че отдадохте живота си на тази градина. Благодаря ви, за това, че много, много, много години – от 1952 -ра, всички хора, които са работили тук, са допринесли с нещо за авторитета на детската градина,” каза Райна Хаджийска. Всички бяха поканени на концерт и банкет за кръглата годишнина, които ще се проведат на 16 май.

Пред в. „Вяра” директорката отбеляза, че вече 7 десетилетия градината успява да е сред на-добрите в града. Там се възпитават и обучават 250 деца. В екипа са 20 души педагогически и 20 непедагогиески персонал.

„За тези 70 години детска градина „Калина” си остана водеща градина в Дупница. И сега, и винаги сме имали много деца. И тази година приемът приключи, съставихме две групи с по 26 деца. Общата бройка през годините почти не се променя. Цялото време, поне аз откакто съм тук, е свързано с ремонти, с подобряване на базата, с много обучения на учители. Най-хубавото, което на мен винаги ми е правело впечатление, е това, че хората идват тук и много малко от тях напускат. Ние почти нямаме текучество. Но и подборът на хората също е много прецизен. Винаги сме се съобразявали с много неща – образование, характер, дали се сработват, дали другите искат да работят с тях тук. Много пъти е имало много опити да се назначават определени хора, почти не са успявали началниците в това отношение”, подчерта Хаджийска.

Посочено бе още, че детска градина „Калина” се отличава и с допълнителни дейности като обучения по пиано, английски език и рисуване. В градината има и футболен клуб с два отбора. Работи се с родителите и с деца със специални образователно потребности.

„Това, което правим тук, ни се струва рутина, но когато колегите отиват на обучения, и разговарят с други колеги, разбират, че някои обикновени за нас неща там тепърва започват. Втора година имаме много добро училище за родители на новопостъпващите деца. Сега преди приема на децата също имахме опознавателни срещи. Всеки родител дойде с детето, разходихме ги, видяха се с учителите. Предстои родителска среща с новите деца, след което ще ги поканим пак, в една събота, преди приема през септември, за да може по-лесно да се адаптират. Единствени сме в областта, които от 4-5 г. имаме екип за подпомагане на личностно развитие на децата. Имаме логопед, психолог и ресурсен учител. От много време приемаме деца със специални нужди. Тази година открихме специална група за децата с по-тежки проблеми, които не могат да се социализират при децата в норма. Те са в дневния център за деца с увреждания и за тях има специален екип, с двама педагози и двама помощник възпитатели. Там групата е малка – 10-ина деца са, и заедно с дневния център, мисля, че това е една много добра услуга, която на малко места в страната съществува. Да можеш да си доведеш детето с проблем рано сутринта, да го оставиш, то да отиде, ако може, за малко в масова група, да го вземат специалисти, да работят с него и в 17 часа да дойдеш, да си го вземеш. Защото всички други социални услуги обикновено са почасови – водиш детето, чакаш …”, коментира Райна Хаджийска. Тя работи в градината от 1988 г. и й предстои пенсиониране.

В градината предстои великденски благотворителен базар за събиране на средства за обновяване на гардероба, необходим за концерта. Планирана е и кръгла маса, като на форума екипът ще сподели добрия си опит с работещи в сферата.

Юлияна КОЛЧАКОВА