Югозападът скърби: 22-годишен българин с корени от Кюстендил сред жертвите на влаковата катастрофа в Гърция

Още една разпозната жертва на влаковата катастрофа в Гърция, която отне 57 живота в нощта срещу 1-ви март: 22-годишният Денис Руци, който е с двойно гражданство – българско и гръцко и с корени от град Кюстендил, е бил погребан в четвъртък.
Разпознаването е станало с помощта на ДНК тестове и това е отнело време.

В първите часове и дни след трагедията ви показахме майката и бащата на момчето, които говориха пред камерите за сина си, за последния телефонен разговор с него от влака и за агонията на очакването на новини за съдбата на сина им. Мирела и Панос Руци са едни от лицата на трагедията, разиграла се на железопътните релси в Гърция в нощта срещу 1-ви март. Те са сред семействата в мъчителна неизвестност за съдбата на техен близък в първите денонощия след катастрофата. БНТ показа тяхната тревога в репортажа си от 3-ти март. Тогава пред болницата в Лариса родителите все още имат надежда, че 22-годишният им син Денис е оцелял. Пътувал е в петия вагон на композицията, който не беше засегнат.

“Призовавам оцелелите от този вагон да ми кажат, ако го разпознаят. Да ми кажат дали е бил на мястото си, дали е станал, дали е отишъл някъде”, призова тогава Мирела Руци – майка на Денис. Денис е стоял до момиче, което оцеляло. Именно то го е разпознало по снимките на родителите. Разказва, че минути преди удара младежът тръгнал към вагон-ресторанта за кафе и я попитал дали иска нещо. Повече не се върнал, самоличността му е потвърдена от ДНК на родителите.

Младият човек се е връщал от Атина. Около половин час преди катастрофата се обадил на баща си, че влакът закъснява, така че да не го чакат на гарата в Солун. “Каза ми: “Тате, ще закъснея, не идвай по-рано да ме вземеш. Ще ти звънна пак. Още чакам обаждането му”, каза в първите дни след трагедията Панос Руци – баща на Денис.

Младежът с българско и гръцко гражданство е бил погребан на 9-ти март в Атина. Той има по-малък брат. Майката Мирела се мести в Гърция от родния си Кюстендил преди повече от 20 години.

Българското външно министерство не е било информирано незабавно, вероятно заради двойното гражданство на загиналия.

Междувременно Гърция поиска от ЕС доклад с препоръки за подобряване на железопътната сигурност, съобщи премиерът Мицотакис.
Трагедията предизвика гняв и протести срещу политическата класа заради пренебрегването на многобройните искания на профсъюзите за по-съвременно оборудване и назначаването на достатъчно хора. Правителството говори за човешка грешка, арестувани са трима началник – гари и железопътен инспектор. Същевременно управляващите признават пропуски и недостатъци в гръцките железници, които се дължат на малко инвестиции и занемаряване като наследство от гръцката дългова криза, пише БНТ.