ЮЗДП направи дарение на Планинската спасителна служба

Югозападното държавно предприятие дари на Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст система за мобилни радиокомуникации, съобщиха от ПСС на официалната си страница. Дарението включва 16 радиорепитри, от които 14 са стационарни и два мобилни, както и 40 мобилни радиостанции.

Системата е съвременна и ще подмени морално остарелите съоръжения, с които разполага ПСС, като ще доразвие радиомрежата на места, където връзката между планинските спасители, работещи на терен, е жизненоважна, посочват от ПСС.

Част от това оборудване ще бъде предоставено на отряда в Благоевград, съобщиха от там на официалната си фейсбук страница. Планинските спасители в Благоевград допълват, че с дарението ще се подобри радиокомуникацията в долината на река Бистрица от Благоевград до хижа Македония. Това е важно за спасителите, поради увеличеното присъствие на туристи в района, посочват от ПСС – отряд Благоевград. Предстои да бъдат монтирани ретранслатори и около Рилския манастир, където се случват инциденти, а връзката с мобилните оператори понякога е проблемна.

От ПСС изказват благодарност към Югозападното държавно предприятие, като определят помощта като „навременна и безценна, за да можем да продължим да изпълняваме нашето високохуманно дело още по-ефективно“.