Янко Лудия от Перник се върна в Софийския затвор за 8 г. за изнудване, обезщетява жертвата с 5 бона

 

 

34-04-03
Янко Лудия

Върховният касационен съд потвърди 8-годишната ефективна присъда, издадена от Апелативния специализиран наказателен съд на Янко Ваташки от радомирското село Друган. Наказанието е за изнудване. Присъдата е окончателна и е приведена в изпълнение в Софийския затвор при първоначален строг режим.

Ваташки бе задържан на 1 август 2015 г. и обвинен от Специализираната прокуратура за това, че на 29 юли 2015 г. принудил със заплахи столичанка да изтегли от банковата си сметки и да му предаде 5000 лева. През януари 2016 г. Специализираният наказателен съд призна Янко Ваташки за виновен по обвинението на Специализираната прокуратура и го осъди на 9 години лишаване от свобода. Съдът прие, че деянието е извършено в условията на опасен рецидив. Четири месеца по-късно Апелативният специализиран наказателен съд потвърди вината му и намали наказанието му с една година.

Освен 8-годишното наказание Върховният касационен съд потвърди и решението на апелативните съдии Ваташки да плати на пострадалата от изнудването 5000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и разходите по делото.

В момента Янко Ваташки е подсъдим в Специализирания наказателен съд и по друго дело за изнудване. В средата на април 1996 г. Лудия инсценира собственото си убийство след престрелка на жп гарата в Будапеща. Твърди се, че след това сам си разлепвал некролозите по улиците и пуснал слух към България, че е убит.

Името му обаче нашумя най-много през 2007 г., след като в медиите бяха разпространени кадри на хомосексуални издевателства, заснети с неговия GSM в Софийския затвор. Заради издевателствата директорът на затвора беше сменен, а срещу трима надзиратели беше образувано наказателно дело.