Абитуриентките от Промишленото в Дупница Кристин Костадинова и Валерия Благоева: Държавата трябва да осигури повече работни места и по-високи доходи в малките градове

Кристин иска да учи финанси в УНСС, Валерия ще става медицинска сестра и двете са категорични: Искаме да се върнем в родния си град

Валерия

Кристин Костадинова е една от най-чаровните абитуриентки, които тази година си взеха довиждане с ученическите скамейки в Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление в Дупница. Кристин отпразнува завършването с близки и роднини в местен ресторант, а според тях безспорно Кристин е най-красивата зрелостничка. Красавицата Валерия Благоева също завършва тази година. Според двете държавата трябва да работи за осигуряване на работни места и по-високи доходи в малките градове, за да остават повече млади хора в тях. Мнението си те изразиха пред bnt.bg.

Кристин и Валерия се чувстват добре подготвени по специалността, която завършват, но възнамеряват да продължат образованието си. Смятат, че с по-високо образование ще имат повече шансове за професионална реализация. Кристин се е насочила към “Финанси”. “Ходих на предварителни изпити в УНСС и сега пак мисля да си отида на редовно, след като излязат резултатите от матурите”, сподели Кристин Костадинова.
Валерия пък иска да учи за медицинска сестра. “Икономиката, да – силна страна ми е, но медицината повече ме влече”, казва тя.

Много от съучениците им виждат бъдещето си в чужбина. Двете момичета обаче искат, след като завършат висше образование, да се върнат в родния си град. Надяват се в бъдеще да работят по специалността си. Сега по думите им в Дупница има работа предимно в магазини и кафенета, където не е необходимо специално образование.

Кристин е категорична: “Тук ще си остана.” Валерия: “Няма толкова много работни места, повечето са за по-възрастните и младите хора се отчайват и търсят в по-големия град работа.”

Момичетата са сравнително доволни от представянето си на зрелостните изпити и вече с трепет очакват абитуриентския си бал. Кристин: “Имаме всичко – рокли… всичко е налице.” Балът е на 24 май. Вярват, че това ще бъде един от най-хубавите дни в живота им.