Авджиите от Рила си строят ловен дом

Ловците сами изграждат сградата на бъдещия ловен дом.

Дружинката отчита слаб сезон, с улучено диво прасе и вълк

Ловен дом си строят авджиите от ловно-рибарската дружинка „Сокол” в град Рила. Сградата е изградена на мястото на бившия ловен дом, който изгорял при пожар преди 35 години. Разположена е в парцел от 320 кв. м, близо до ВЕЦ „Рила” в планинското градче. „Ловците на Рила са изградили ловен дом през 1943 г., но през 1996 г. е изгорял и сега строим нов. Сградата е готова, свързана е с електропреносната мрежа, вътрешните стени са измазани и санирани, но ни предстои още много работа. Искаме да направим таваните с ламперия, в битов стил, всичко да е изпипано.

Предстои да закупим оборудване за кухнята, обзавеждане. Справяме се със собствени средства, гласували сме годишен членски внос от 50 лв. на човек. Отпускат ни средства и от Ловно-рибарското дружество в Дупница, като отчисления на база внесен членски внос, отчетени бележки. Отделно, за ловния дом от Ловно-рибарското дружество в Дупница ни обещаха в продължение на 5 години да ни отпускат по 1000 лв. Първите 1000 лв. ни бяха предоставени миналата година и почти всички отидоха за документацията за строителството. Имам пълно доверие на ръководството и съм убеден, че ще си изпълнят обещанието. Набираме и дарения. Ловният дом ни е необходим, ако не за друго, със сигурност за събранията. Всяка година имаме поне 4 събрания”, каза председателят Стефан Станчов.

Рилчани отчитат слаб сезон в лова на едър дивеч. Заради изчезването на дивата свиня в района на Рилското корито отстреляли само едно диво прасе. Улучено било от Йордан Чавков – служител в строителна фирма в Благоевград, на Коледа (по-точно на 26 декември).

„Досега всяка година имахме добър отстрел на дива свиня. Дружинката ни е голяма – 80 човека сме, разполагаме и с голяма площ – с четири ловища от двете страни на река Рилска. Подхранваме дивеча, имаме две електрически и механични хранилки, които се зареждат. Дивеч обаче няма. Може би защото е такъв районът ни. Граничим с Националния парк „Рила” и е възможно там да има заболели от африканска чума по свинете животни. На наша територия няма африканска чума по свинете не сме откривали мъртви животни.

Каквато и да е причината, сезонът бе изключително слаб. От 20 години съм ловец, но никога не е било така, но и ловът не е само в слуката. Единственото отстреляно прасе беше приплод, улучен на 26 декември. Тогава вдигнахме сюрия диви свине. На същия излет бе отстрелян и вълк. Имаме отстреляни и лисици. И това е всичко за сезона. Чакалите още ги няма при нас, ние сме на по-високо, докато при съседите в Кочериново вече се появиха”, коментира председателят. Стефан Станчов оглавява дружинката от 4 години и това е първият му мандат. Ловува от две десетилетия. Председателят е рилчанин, инспектор в БГ ТОЛ – Благоевград.

Юлияна КОЛЧАКОВА