„Авлигите” от Дупница грабнаха награди от фестивала „Нишавски хоровод”

Райна Христова, Йоана Югова, Иван Наумов и Милан Миланов с колеги от читалището на кюстендилското село Жабокрът

Триото спечели юбилейни грамоти и златен медал, грамоти получиха и солистките Райна Христова и Йоана Югова

Фолклорното трио „Авлига” към читалище „П. К. Яворов -1978” спечели нови награди от международна изява. Отличията са от 20-ото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал „Нишавски хоровод”, провел се преди дни в Драгоман. Триото грабна юбилеен златен медал и юбилейни грамоти за участие. С юбилейни грамоти за участие са удостоени и солистките Райна Христова и Йоана Югова.

„Тази година е юбилейна – двадесета по ред за Международния фолклорен фестивал „Нишавски хоровод”. Ние участваме за втори път – бяхме там през 2016 г., покани ни ръководителят на читалището в Драгоман Росен Димитров. С  Йоана Югова представихме по две солови песни от нашия край и Шоплука. На сцената с нас бяха и акордеонистът Иван Наумов, и Милан Миланов, който ни акомпанира на тъпан.

Йоана Югова по време на своето солово участие

Оценката ни бе дадена от комисия с председател акад. Манол Тодоров, който е и почетен председател на фестивала. Нивото е доста високо, на сцената бяха сърби, българи, бесарабски българи. Това е третото ни участие за тази година. Имахме предвидени изяви за всеки месец, но се провалиха заради Ковид-19. По същата причина все още не знаем дали ще отидем на „Нишавски хоровод” в Сърбия”, каза ръководителката на „авлигите” Райна Христова.

Фестивалът се провежда от 2001 г., по инициатива на НЧ „Драгоман 1925” в гр. Драгоман и представлява фолклорен празник на населението, живеещо по поречието на река Нишава и магистралата София – Ниш на територията на Р. България и Р. Сърбия. Обхваща общините София, Божурище, Костинброд, Сливница, Драгоман, Димитровград, Пирот, Бела паланка, Ниш и др. Фестивалът е двустранен. Провежда се успоредно и в Димитровград (Сърбия) и се ръководи от двустранен организационен комитет. Фестивалът има за цел да демонстрира древната култура на „нишавяните” и стремежа на населението от двете страни на границата да живеят в мир, разбирателство и сътрудничество и е отворен за участие и на фолклористи от Балканския полуостров.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА