„Авлигите“ от Дупница станаха лауреат на Световния шампионат по фолклор

На 22 септември триото навършва 10 г.

Фолклорното трио „Авлига“ от Дупница стана лауреат на 11-ия Световен шампионат по фолклор World Folk 2021.  Групата към НЧ „Пейо Яворов-1978“ спечели златна диплома и званието „Лауреат 1-ва степен” в категория „Автентичен фолклор”, диплом за приемственост между поколенията на името на Илиян Николов и диплома за съществен принос за запазване и развитие на българския фолклор. Поредният успех на Райна Христова, Диана Градевска и Йоана Югова е за акапелно изпълнение на песен от Шопско. „Заради пандемията шампионатът се проведе онлайн.

Ние изпратихме наш запис на песента „Макя Мара надалеко дава”, която изпълняваме акапелно. Отличията са в резултат на високата оценка на почитателите на българския фолклор, които гласуваха за нас, и на висококвалифицирано жури”, посочи ръководителката Райна Христова. Това са поредните награди на „авлигите” за тази година. 6 от отличията им са златни медали, един сребърен и имат и две парични награди.

Тази година е специална за триото – навършва 10 години от създаването си. „Намеренията ни бяха на 22 септември да честваме рождения ден на групата с голям концерт на площад „Свобода”. С въвеждането на мерките празникът се отлага”, каза Райна Христова.

Юлияна КОЛЧАКОВА