Автомобили за неколкстотин лева

НАШЕТО търсене на най-изгодните употребявани коли ни отвежда, разбира се, не в стъклените дворци на автокъщите. А по-скоро в задните дворове, където си личи, че някой е играл тетрис с автомобилите. Ако искате пробно шофиране, рискувате да направите задръстване отпред на улицата – първо ще се наложи да бъдат изкарани около 30 автомобила. При което това с изкарването не е съвсем лесно и съвсем така.

Първо един такъв евтин модел трябва да запали. При тъмносиния Ford FocusTurnier проблемът е именно в това: акумулаторът е изтощен. При демонтажа на аудиосистемата е изтръгната половината централна конзола. Освен това калниците са ръждясали. За да мине на преглед в Германия, ще трябва да дадете поне четири пъти повече от исканите за автомобила 580 лева.
Ford Focus 1.4 Turnier за 580 лв. Теглич, огромен товарен отсек, ниска цена. Внимавайте обаче: едва ли ще минете техническия преглед в Германия с тези ръждясали калници. Ремонтът няма да си струва.
Малко по-нататък виждаме зелен VW Golf III Cabrio. Вместо първоначалните 4900 лева сега моделът струва само 980 лева. Защо тази голяма отстъпка? „Когато автомобилът е трябвало да мине на нов технически преглед, списъкът с недостатъци става все по-голям. Сега хората искат да се отърват от него в това състояние. И действително след чистия интериор идва ред на отрезвяването. Ръжда, накъдето и да погледнете. Дъното и двигателният отсек изглеждат така, сякаш автомобилът от Волфсбург е престоял известно време на дъното на река Елба. Ако си купите този кабриолет, не ви трябва слънцезащитен крем – вместо да го карате, ще лежите под него.
Mercedes E 200 T Kompressor за 1400 лв. Безупречна сервизна история, поддържано вътрешно пространство, добро оборудване. Жалко, че ръждата е захапала здраво този Benz. Типичен проблем на тази серия.
Ръждата е сериозен проблем и за първото Mondeo. През 1993 Михаел Шумахер прави реклама по телевизията на автомобила от среден клас – с новия заоблен стил на 90-те години. Днес моделът се среща изключително рядко по пътищата. Последните се разпознават по дупките с размера на юмрук в калниците. В случая с това синьо комби проблемът е решен с малко черен изолирбанд. Затова пък вътрешното пространство е безупречно. При това на цената на покупките за храна в края на месеца: 499 лева. За цял автомобил! Малко покорство обаче не би навредило.
Ford Mondeo 1.8 GLX за 400 лв. GLX в „топсъстояние“, пише в интернет. Вярно е по отношение на интериора, но отвън има видима ръжда. С оглед на дребната сума е добра покупка.„Колкото и евтин да е автомобилът, клиентите винаги питат за технически преглед и гаранция – обяснява един търговец. – При такава цена просто няма как да бъдат включени!“ Продажбата им бездруго е по-трудна, отколкото изглежда. За експортните пазари евтините коли са прекалено стари, а за германския – твърде лоши. Затова много от автомобилите биват разглобявани и продавани на части. Така печалбата се качва значително.
Lancia Y 1.2 Cosmopolitan за 1300 лв. Черна каросерия с бежова кожена тапицерия. Малкият благороден „италианец“ винаги хваща окото. Жалко, че снабдяването с резервни части не е на ниво.
При зеленото Peugeot 106 дори и това няма да помогне – от тази серия вече не се срещат екземпляри. Може би все пак малкият „французин“ ще получи шанс. За своите 27 години и 169 000 километра моделът е доста напет. Исканите за него 390 лева го правят най-евтиния употребяван автомобил в района на Хамбург, но в никакъв случай и най-лошия. Причината, поради която накрая не го вземаме: той също е безнадеждно блокиран от другите употребявани.
Peugeot 106 1.4 XT за 380 лв. С възрастта си от 27 години малкият „французин“ е почти олдтаймер. Затова пък е добре запазен. Вътрешното пространство блести, а четиримата предишни собственици са се погрижили добре за автомобила. Ръжда? Външно не се вижда./autobild.bg