Автомобил на старо: Alfa Romeo GTV

Цели десет години Alfa Romeo GTV раздвояваше мненията на ценителите на италианското автомобилостроене. Екстремната клиновидна форма и предното задвижване разделяха публиката на две – върли фенове и отявлени противници.

Факт е обаче, че провокативният дизайн на този автомобил не е остарял и до днес, а това че предното предаване в конкретния случай не е никаква пречка за пълноценно спортно изживяване, се забелязва след изминаването още на първите метри зад волана на италианския спортист.

Още по-радващо е да се отбележи, че качеството е значително по-добро, отколкото би могло да се предположи. Корозията е табу за този модел – множество детайли са направени от полимери, а ламарините са поцинковани. Изпускателната система от благородна стомана също е дълговечна.

По време на пробното шофиране е важно да внимавате за тропане при преминаване през неравности – ясен знак за износване на елементи от предния мост и по-сцециално от болтовете на напречните носачи. При двулитровите четирицилиндрови двигатели интервалът за смяна на ангренажния ремък е 60 000 километра и това предписание е задължително да се следва стриктно.

Плюсове

» отлична управляемост

» развъртащи се с лекота двигатели с атрактивен звук

» добър простор отпред

» практично място зад предните седалки

Минуси

» лош обзор назад

» вибрации в кормилната уредба

» голям радиус на завиване

» скромен багажник

» слабости в изработката (лошо напаснати детайли в интериора)

Типични повреди

» износване на предния мост

» бързо износване на спирачните дискове

Препоръчвани двигатели

Двулитров бензин със 150/155 к. с. Развъртащ се с лекота четирицилиндров двигател с фини маниери на работа и чудесен звук, разход около десет литра на 100 км.

Трилитров V6 със 192/220 к. с. Могъщ двигател с фантастичен звук, разход около 12,5 л/100 км.

История на модела

1995 Дебют на моделите GTV и Spider.

1996 Подобрения в конструкцията на мекия покрив

1998 Фейслифт и по-качествени материали в интериора

2003 Втори фейслифт, нова предна част, по-ниско монтирани седалки.

2005 Преустановяване на производството./ ams.bg