Агенция „Тренд” : ГЕРБ-СДС води с 21,7% пред „Има такъв народ”, с 20,2%

Дистанция между първите две партии е минимална, последната седмица ще бъде решаваща

Три седмици преди предсрочните парламентарни избори дистанцията между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ” е минимална, съобщи пред NOVA социологът Димитър Ганев.Той цитира национално представително проучване на агенция „Тренд”, по поръчка на „24 часа”, сред 1003 пълнолетни лица, направено в период 14-18 юни, по метода интервю лице в лице.Разликата между двете водещи политически формации вече е само 1,5%.„На миналите избори знаехме кой ще е победител, но не знаехме кой ще управлява. Сега знаем кой ще управлява, но не знаем кой ще е победител”, коментира Ганев.

ГЕРБ-СДС води с 21,7% пред „Има такъв народ”, с 20,2%. Трета е коалицията на БСП, с 16,1%. Четвърта е „Демократична България”, с 11,2%. Пета политическа сила е ДПС, с 10,9%. Следвана от „Изправи се! Мутри вън!” с 5%.Според Ганев вече е ясно кои партии ще сформират следващия кабинет, без значение дали победителят на изборите ще бъде ГЕРБ-СДС или „Има такъв народ”.През последните 2 месеца се наблюдава „ерозия” на подкрепата за ГЕРБ и лек ръст на тази за „Има такъв народ”. Разликата между двете партии е в рамките на статистическата грешка.Ганев обясни, че колкото по-ниска е избирателната активност, толкова повече се увеличават шансовете за победа на ГЕРБ, чийто електорат е много силно мобилизиран.От решаващо значение за електоралните нагласи, смята Ганев, ще е последната седмица преди изборите.

По думите му, другата интрига е кой ще заеме четвъртото място – „Демократична България” или ДПС, тъй като разликата между тях е минимална. А и двете формации имат потенциал да мобилизират вота в чужбина.