Адвокат Красимир Петров за четвърти път поема председателството на Районната избирателна комисия в Кюстендил

Областният управител Виктор Янев проведе консултации за определяне състава на РИК.

Адвокат Красимир Петров беше избран за председател на Районната избирателна комисия в Кюстендил. Областният управител Виктор Янев проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия – Кюстендил. На тях присъстваха всички парламентарно представени политически партии. Съгласно решението на Централната избирателна комисия в консултациите могат да участват освен парламентарно представени партии и коалиции също партии и коалиции, представени в Европейския парламент.

Адвокат Красимир Петров

Броят на членовете на РИК – Кюстендил е 15, включително председател, двама зам.-председатели и секретар. Той се определя от броя на мандатите за народни представители за конкретния избирателен район.

„Консултациите минаха ползотворно. Бяха представени предложения от всички политически партии и коалиции и накрая се стигна до консенсус“, обобщи Виктор Янев. Областният управител посочи, че за председател на РИК – Кюстендил е избран Красимир Петров от ПП ГЕРБ, а за секретар – Симеонка Манова от коалиция „БСП за България“.

Избрани са и двамата зам.-председатели – Александра Колева от ДПС и Илиян Хаджийски от коалиция „Обединени патриоти“.

Виктор Янев поясни, че РИК трябва да започне да действа от 6 април 2019 г., като предложения за състава се приемаха до 31 март.

Красимир Петров оглавява РИК – Кюстендил за четвърти път. Той ръководеше организацията на изборите в областта за Европейски парламент през 2014 г., за президентския вот през 2016 година, както и на парламентарните избори в България през 2017 година.