Адв. Никола Коларов от Дупница: Да бъдем като Левски, истински патриоти…

Никола Коларов получава своя почетен знак от кмета на Дупница Методи Чимев.

Известният общественик адв. Никола Коларов от Дупница изпрати в редакцията на в. „Вяра” писмо, в което сподели размисли и силни моменти за личността на Левски. Ето какво пише адв. Коларов:

„Изминаха 146 г. от гибелта на великия организатор и идеолог на българската национална революция – Васил Левски. В мрачния зимен ден на 19 февруари 1873 г. край София увисна на бесилото един от най-великите синове на България, един от най-светлите и чисти образи в нашето героично минало. Влезе в пантеона на безсмъртието едно от най-свидните за всеки българин имена. Образът на Левски и неговото дело живеят в сърцата на поколенията. Те се открояват с особена релефност и сила на фона на историческия път на България.

С неповторима яснота и творческо прозрение Левски изложи пред своите съвременници и съратници светлия идеал за устройството и характера на държавата и обществото, която трябваше да замени султанската империя. „Ще имаме едно знаме, на окето ще пише: „Свята и чиста република”, пише той в дописка до Л. Каравелов. В писмо до карловския чорбаджия Генчо Милев Апостола казва: В България не ще има цар, а „народно управление” и „всекиму своето”.

Васил Левски не можа да завърши започнатото от него дело. Един предател с черно расо и черна душа го предаде в ръцете на султанските жандарми. На 19 февруари 1873 г. увисна на бесилото великият син на българския народ. Апостола на свободата Васил Левски. Христо Ботев по неповторим начин възпя народната мъка по свидната загуба:

…Там близо край град София

Стърчи, аз видях, черно бесило,

И твой единствен син, Българийо,

Виси на него със страшна сила…

Да бъдем като Левски, истински патриоти. Да обичаме нашата свободна родина, да служим честно, вярно и всеотдайно…”

Адв. Никола Коларов