Административният съд отмени част от общинска наредба, слагала прът на търговската дейност в Самоковско

Съдят общината и по наредба за разпореждане с общинско имущество

02-03-03Административният съд отмени част от наредба на община Самоков, приета по докладна на кмета Владимир Георгиев за реда и условията за извършване на търговска дейност в общината. Срещу част от разпоредбите й самоковци са подали сигнал до прокуратурата и е образувано дело през миналата година. Самоковци са подали сигнал, че в противоречие с правилата кметът Георгиев е искал да не се дава право на търговска дейност на лица, които имат задължения към общината. Явно самоковският градоначалник е разчитал предложението му и този път да мине тихомълком, коментираха самоковци.

В официалния документ, с който разполага в. ”Вяра”, се посочва: “…от направения анализ на оспорения чл.18, ал.1, т.4 от наредбата се установява, че е въведено ограничение на кръга от лицата, които могат да кандидатстват за получаване на разрешение за извършване на търговска дейност на открито, които имат текущи задължения към общината, които могат да не са изискуеми или да са обезпечени и разсрочени. Поради това съдът намира, че разпоредбата в това й съдържание води до нарушаване на принципа на свободната стопанска дейсност, в която връзка е основателен доводът на оспорващия прокурор за нарушаване Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност” – е част от текста на документа, според който пада част от наредба 3 на общината.

Както писа в. ”Вяра” преди седмици, по докладна на кмета Владимир Георгиев бе увеличен данък сгради за самоковци с близо 40%, вдигна се и такса смет, а налогът за колите е по-висок още от миналата година. Таксите за таксиметровия превоз също отидоха нагоре.

Тези дни дойде и новината, че Администативният съд е образувал още едно дело № 1099 от 2016 г. Заседанието по него е след дни и касае пак наредба на община Самоков, този път тази за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество.