Адът слезе в Истанбул! Мощна буря и градушка парализираха турския мегаполис, хората се крият под мостовете

Хората могат да умрат в наводнение или да бъдат ударени от гръмотевица, но по-важно им е да спасят проклетите си коли изригна проф. Микдат Хаджиоглу

Мощната буря, която се изсипа над Истанбул снощи, причини истински хаос в турския мегаполис. Многобройни гръмотевици удариха града, а няколко самолета бяха принудени да обикалят над града заради валежите, които не им позволили да кацнат на летището, съобщава ДХА.

В същото време някои от пътищата в града и региона са наводнени. Гръмотевичната буря беше доста мощна. Проливните дъждове превърнаха части от града в езера. Едно от тях е бул. „Багчилан Мехмет Акиф“. Доста шофьори бедстваха на пътя. След бурята много повредени и разбити автомобили останали по улиците. Част от тях били измъкнати с усилията на гражданите. Улица „Страсбург“ също беше тежко наводнена. Част от колите, озовали се в капан, са били спасени с дърпане. На площад „Таксим“ можеше да се наблюдава „светлинно шоу“ от светкавици.

Поради голямото количество дъжд канализацията на някои места в града се запуши и това превърна улици и булеварди в езера. Имаше повалени дървета и отнесени покриви. Силният вятър в квартал Аташехир събори строително скеле, което рухна върху електрически проводници в съседство и прекъсна електрозахранването в един от районите на квартала за 3 часа. Силен дъжд и буря имаше и в областите Бурса и Ялова на крайбрежието на Мраморно море. Още преди дни метеорологичната служба издаде предупреждение за сериозни градушки. Паникьосаните жители на града се втурнаха да спасяват колите си. Много от тях ги покрили с традиционни турски килими, а някои импровизирали и използвали опаковъчно фолио с балончета, съобщава „Дейли Мейл“.
Турски метеоролог дори се оплака пред „Хюриет“, че хората се притеснявали повече за колите си, отколкото за собствената си безопасност. „Каква нация сме! Аз предупреждавам за проливни дъждове, градушки, гръмотевици и торнадо, но хората се притесняват само от градушката. Те могат да умрат в наводнение или да бъдат ударени от гръмотевица, но не им пука за собствения им живот. Колите са им по-важни. Проклетите ви коли“, изригна проф. Микдат Хаджиоглу.
Много хора опитали да намерят убежище под мостовете. Час и половина шест самолета били принудени да кръжат над летище „Ататюрк“ по време на бурята.

Гледайте видео: