„Академиците” от Рила гостуваха на черквите в Смочево

Децата разбраха, че храмът „Св. пророк Илия“ е пренесен камък по камък, пиха вода от манастирски бунар

Поредните занимания в т.нар. „Петъчно училище“ обогатиха със знания и донесоха много радост на децата  от Рила, които тази година са част от проекта на общината „Инвестиции в бъдещето”. „Участниците в „Петъчно училище“, което е част от Лятната академия за деца и ученици-2021 г., имаха интересен и емоционален ден. Те бяха на посещение в храма „Св. пророк Илия“ и манастира „Св. Николай Летни“ в село Смочево. В черквата „Св. пророк Илия“ децата научиха един много интересен факт от нейната история. И това е, че тя е била пренесена камък по камък там, където се намира сега, от друго място.

Моменти от посещенията на децата от академията в храмовете в Смочево

Това се е наложило, тъй като за района ни, в който има плата, често срещани са гръмотевиците. Храмът се е намирал на мястото на оброчище в чест на св. Илия като покровител на гръмотевиците, но вероятно е бил поразен от гръмотевица и така се стига до изграждането на църквата на сегашното й място. Проведена беше и планираната беседа „Молитвата като начин на общуване с Бога”, която много заинтригува децата. Изненадана съм от въпросите, които задаваха те. Децата наистина са изключително будни и любознателни.

В двора на манастира „Св. Николай Летни“ за тях се превърна в истинска атракция бунарът, който се намира там. Освен че научиха, че той е с 30 м дълбочина и 7 м воден стълб, те пиха вода от кладенеца. Някои от децата за първи път виждаха кладенец и това беше много интересно за тях. Беседата отново изнесе иконом Стефан Костов, като му помогна и иподякон Марин Баев, който работи в Германия, но сега е във ваканция и е в Рила. Децата бяха запознати и с историята на манастира. В двора на манастирския комплекс, който продължава да се изгражда, малките академици имаха възможност да играят и да тичат на чист въздух. И в двете черкви бяха посрещнати много радушно от хората, които работят там”, разказа говорителят на общината Мариана Костова. Тя подчерта, че миналата седмица академията е била много полезна и за бъдещите първолаци в Рила. Те са имали възможността да посетят бъдещото си училище, запознали са с обстановката, в която ще работят след 2 месеца, и с бъдещата си учителка. В черквите пък са имали възможността да се докоснат до уникалната атмосфера, да запалят свещички, да се учат как да стигнат до Бог.

Както писахме, Лятната академия за деца и ученици, провеждана в Рила от 2012 г., започна в началото на юли. Тази година към академията има огромен интерес и в нея участват 46 деца. Академията се организира от община Рила. Тя се съчетава с дейностите на Лятното училище, организирано от училище „Аверкий Попстоянов”, Неделното училище и дейностите по проекта на община Рила „Инвестиции в бъдещето”. Програмата е изготвена от общината съвместно с директорите на училището и детската градина „Д-р Тодора Миладинова” и въз основа на примерен план за катехизически теми на отец Стефан Костов. Дейностите са подредени така, че при самите занимания да се съчетае полезното с приятното, както и да има свободно време за децата. Обучението в академията приключва този петък с посещение на възпитаниците й на Рилския манастир и Кирилова поляна.

Юлияна КОЛЧАКОВА