Активисти заляха картина на Густав Климт във Виена

Организацията „Последно поколение“ заляха картината на Густав Климт  – „Смърт и живот“. Красотата на живота от една страна, смъртта в очакване – от другата страна. Това е изобразил Климт преди повече от 100 години. Произведението на изкуството е изложено в австрийския музей „Леополд“. Акцията е избрана в деня, когато музеят отбелязва ден на отворените врати на празника „Свети Леополд“, които е неприсъствен за всички ученици в страната. „Днес сме устремени към катастрофа с невероятни размери, подобно на фигурите на Климт, и  не искаме да приемем смъртната заплаха“, заяви един от активистите, участващи в протестната акция.

Младежът призова за разумни действия, при които да се правят икономии, като например скоростта на магистралите да бъде ограничена до 100 км,  вместо да се правят нови сондажи за добив на газ и нефт. Активистът призова  и за преустановяване на спонсорските договори между сектора на културата и изкуството и този на изкопаемите енергийни източници.

Според активистите човечеството е изправено пред опасна верижна реакция в климата, която ще предизвика ад, съчетаващ жега, суша и климатичен хаос. Това ще доведе до колапс на селското стопанство, което пък  ще доведе и до обществен крах, глад и войни. Особено остра е критиката на активистите към бездействието на политиците. Картината и рамката не са били повредени, боята е изцапала  единствено стъклото, предпазващо картината.