Актьорите в „Майстори” просълзиха дупничани по време на генералната репетиция

Актьорите разплакаха присъстващите на генералната репетиция.
  • Премиерата на драмата е днес от 19 часа по повод 125 години от първата изиграна пиеса в града и е част от Майските празници на културата

  • Зрителите ще видят сблъсък на два много силни характера и вечното послание, че единствено любовта може да ни направи много добри хора

Артистите от дупнишкия театър и гост-актьорите разплакаха зрителите, които имаха възможност да видят генералната репетиция на пиесата „Майстори” на Рачо Стоянов. Премиерата на постановката е днес от 19 часа и е подарък за зрителите в Дупница по повод 125 години от първата изиграна пиеса в града, и е част от Майските празници на културата.

Режисьорът Надя Асенова

За първи път от доста време дупнишките театрали обръщат гръб на комедията и ще представят драматична пиеса. Сюжетът се гради върху легендата за прочутите тревненски резбари, сключили облог за майсторство. Облог на живот и смърт, защото залогът е още по-голям, а именно – любовта. Tекстът е избран заради неговото съвременно звучене, което дава възможност да се създаде модерен, динамичен спектакъл, привлекателен и разпознаваем както за най-младите, така и за по-зрелите. В главната роля на Милкана влиза младата актриса Анастасия Левордашка.

Тримата главни герои

Майстор Живко, който се бори за нейната любов, се играе от носителя на наградата „Аскеер” за изгряваща звезда в пиесата „Живак” – Димитър Живков, който е гост-актьор. Неговият съперник за сърцето на главната героиня също се играе от гост и това е Камен Иванов. В пиесата участие вземат още Валентин Балабанов, Славчо Пеев, Виктория Янева, Василка Сумева, Петко Каменов, Владимир Богданов, Филип Гуляшки и Георги Бояджиев. Гости в екипа са сценографът Кънчо Касабов и Димка Касабова, която се грижи за костюмите. Музиката пък е на Юри Ступел.

Майстор Найден и Милкана в драматични сцени


„Радвам се, че публиката се просълзи по време на пиесата. За мен това е поредно въртене и репетиция, отдавна гоним този резултат. Зная какво търся и слава Богу това са едни прекрасни артисти, които много добре ме разбират. За нас емоцията е овладяна, но не и за публиката. А ние това целим – да я развълнуваме много, това е нашата работа. Дупничани ще видят едно представление за майсторство, за сблъсъка на два много силни характера и за това вечно послание, че единствено любовта може да ни направи много добри хора. Гостите ни в трупата са Камен Иванов, който е преподавател по сценичен бой и пластика в НАТФИЗ и, разбира се, е завършил актьорско майсторство. Димитър Живков пък преди години грабна съвсем заслужено „Аскеер” за изгряваща звезда с един негов моноспектакъл.

Камен Иванов (вляво) в ролята на майстор Найден и Димитър Живков (вдясно) в ролята на Живко се борят за любовта на Милкана (в ролята е Анастасия Левордашка).

Между тях играе една прекрасна актриса като Анастасия Левордашка. В трупата е и доайенът Славчо Пеев, както и административният директор Валентин Балабанов. Всичките 11 актьори до един работят прекрасно и аз с голямо удоволствие работих по този проект и с радост ще покажа това, което сме направили. Това е психологическа драма, българска класика, писана в началото на 20-и век. Като добра драма в нея има и по малко хумор и малко трагедия. Тя може да ни забавлява на моменти, но по-скоро ще ни направи сериозни”, каза след генералната репетиция режисьорът Надя Асенова.
Тя допълни, че през юни месец ще има ново представление в Дупница за зрителите, които няма да успеят да присъстват на премиерата утре. По думите й тази пиеса е създадена, за да бъде играна и гледана и не може да бъде еднократен продукт.
„Колкото по-дълго продължи това представление, толкова по-добре. Всичко зависи от публиката. Ако дупнишкият театър успее да подсигури собствен транспорт, тази трупа има потенциал да обиколи цяла България с това заглавие. Моите наблюдения в последното десетилетие е, че българската публика гледа изключително много драмата. Очевидно е, че нашият народ има нужда от това и ние му го даваме”, завърши режисьорът.