Аларма от Благоевград и Кюстендил: Измамници искат пари от хакнати профили в социалните мрежи

Потърпевши от града под Хисарлъка се събират пред сградата на общината, настояват да се даде гласност

Жители на Кюстендил и Благоевград се оплакват отново в последните дни, че профилите им в социалните мрежи са хакнати. От тяхно име се изпращат лични съобщения до приятели с молба за помощ и изпращане на пари по сметка. Обяснението било, че човекът няма възможност да излезе и да отиде до офиса на фирма за парични преводи. “Поради зачестилите питания, свързани с интернет измами и хакнати профили в социалната мрежа, в полицията в Кюстендил е постъпил 1 сигнал. Предприети са действия по изясняване на обстоятелствата”, съобщават от полицията.

Жители на Кюстендил, ползващи социални мрежи, се събират в понеделник, 13 март, пред сградата на Общината, предаде “Фокус“. Хората ще изразят своето притеснение относно случилото се и невъзможността да ползват профилите си в социалните мрежи.
Групата иска да даде гласност и да предпази повече хора от тази подронваща авторитета измама.

“Не съм пращала на никого съобщения! Не отваряйте, ако получите такова от мен! Самата аз днес получих много. Това най-вероятно е нов вид измама”, написа пък в профила си благоевградчанка, за да предупреди приятелите си.

За да се избегнат проблеми от такова естество описваме съвети от специалистите по Кибер-сигурност – ГДБОП.

ПАРОЛИ. Използвайте комбинация от малки и големи букви, цифри и специални знаци. Изберете парола над 10 знака. Не използвайте имена, телефонен номер, рождени дати, повтарящи се или визуално еднакви символи. Не използвайте една и съща парола за няколко различни профила. Не споделяйте паролата си с никого. Запишете паролата си на сигурно място. Сменяйте периодично паролите си.

ФИШИНГ. Игнорирайте имейли или други съобщения от съмнителен източник. Помнете, че държавни институции, банки и фирми почти никога няма да искат от Вас да изпратите лични данни в мейл или чат. Бъдете изключително внимателни при сваляне и активиране на файлове, прикачени към мейли със стресиращ текст или подканящи за незабавно действие.

ЛИЧНИ ДАННИ. Не споделяйте лични данни, потребителски имена и пароли, данни от банкови карти или други платежни инструменти при онлайн комуникация, освен ако не сте изрично сигурни къде ги изпращате. Ограничете до минимум информацията, която споделяте за себе си онлайн.

НЕ ПОЛЗВАЙТЕ ПИРАТСКИ СОФТУЕР. Използването на нелицензирани или кракнати програми почти винаги води рискове от заразяване на Вашето устройство с компютърен вирус. Потърсете безплатна или по-евтина алтернатива на програмата или услугата, която желаете да ползвате

АНТИВИРУСНА ПРОГРАМА. Изберете съвременна и надеждна антивирусна програма за своите устройства, която редовно обновявайте. Заложете на световноизвестни и проверени решения. Сканирайте редовно своите устройства за киберзаплахи.

НАГЛЕЖДАЙТЕ ПАРИТЕ СИ. Редовно следете движението по Вашите банкови сметки или други вирутални активи. Вземете незабавни мерки, ако установите неоторизиран превод като се свържете с Вашата банка или разплащателна услуга.

ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА И ПРОГРАМИ. Използвайте съвременна операционна система и програми, които редовно обновявайте. Остарелият софтуер по презумпция е по-лесна мишена за хакерите. Проверете настройките на своя компютър или телефон, за да ги обновите до последната версия.

АРХИВИРАНЕ. Регулярно създавайте резервни копия на файлове, чието съдържание е от особена важност. Съхранявайте тези копия в офлайн среда. По този начин можете лесно да възстановите данните си, ако устройството Ви изчезне или стане жертва на рансъмуер.

ДВУСТЕПЕННА ВЕРИФИКАЦИЯ/2FA. Включете опцията за двустепенна верификация, когато това е възможно. Това гарантира допълнителна сигурност за Вашия профил и възможност да си върнете контрола над него при евентуално компрометиране.

ЕТИКЕТ. Комуникирайте учтиво и сдържано онлайн. Не обиждайте и не ругайте. Отнасяйте се с другите, както искате да се отнасят с Вас. Не споделяйте чужди лични данни или снимки, без изрично разрешение. Не разпространявайте снимки или материали с оръжия, наркотици, алкохол, насилие или друго неприемливо. Доверявайте се на надеждни източници на информация и не споделяйте лекомислено фалшиви или непроверени новини.

Сигнализирайте отдел Киберпрестъпност при ГДБОП-МВР, ако сте жертва или свидетел на киберпрестъпление.