Алексиев: „Български пощи“ са в тежко финансово състояние

Подготвя се план за оздравяване на „Българските пощи“, защото дружеството е в тежко финансово състояние, от което трябва да бъде извадено“. Това заяви служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който взе участие в изслушване пред депутатите от ресорната парламентарна комисия.

По думите на Алексиев за лошите финансови показатели на националния пощенски доставчик е повлияла и кибератаката през 2022 г., която временно блокира част от услугите, предоставяни от дружеството.

Пред комисията бяха цитирани данни, според които хакерската атака е довела до около 17 млн. лв. преки загуби, без в това число да се калкулира и негативният ефект от загубените клиенти.

По време на заседанието главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев съобщи пред депутатите, че за миналата година дружеството е претърпяло загуби в размер на 68 млн. лв., а за тази година загубите възлизат на около 5 млн. на месец. Освен тях дружеството има и много просрочени задължения, стана известно от думите на изпълнителният директор.

Като други проблеми бяха очертани лошата материална база, ниското качество на някои услуги, както и демотивирани служители заради ниското заплащане на труда им. Филип Алексиев даде за пример случай с компютри в дружеството, доскоро работещи с операционна система Windows XP, която не се поддържа от около 15 години.

На 16 май Европейската комисия одобри готвената финансова подкрепа от държавата в размер на 50 млн. лева за „Български пощи“, които средства да послужат за поставяне на дружеството на здрава финансова основа.