Ален Делон получи почетна “Златна палма” в Кан, просълзи се

Актьорът Ален Делон се просълзи, докато в Кан получаваше почетна “Златна палма” за цялостна кариера въпреки протестите на феминистки асоциации, съобщиха „Ройтерс” и „Франс прес”.  Делон, който с участието си в големи филмови заглавия през 60-те и 70-те години на миналия век, се превърна в същинска икона на френското кино, получи бурните аплодисменти на публиката на кинофестивала по време на специалната церемония на връчването на отличието. Той благодари на публиката, с която искаше да се сбогува. “Отдавна не съм се плакал”, каза 83-годишният актьор, докато получаваше престижното отличие от дъщеря си Анушка под гръмките аплодисменти на публиката.
В препълнената зала в присъствието на френския министър на културата Франк Ристер, президента на фестивала Пиер Лекюр и фестивалния директор Тиери Фремо публиката бе приканена да носи значки с думата “звезда”, напомнящи онази, която актьорът носеше на фестивала през 2007 г.

“За мен тази чест е донякъде като отдадена посмъртно, но я получавам приживе – отбеляза Делон. – Ще си тръгна, но не и без ви благодаря. Ако съм знаменитост, това дължа единствено на вас.” Той допълни, че мисли също за двете жени в живота си, актрисите Мирей Дарк и Роми Шнайдер. Присъждането на приза предизвика полемики в началото на кинофестивала. Феминистки обвиниха известния актьор, че е “расист, хомофоб и женомразец”. Активистки от американската асоциация “Жените и Холивуд” стигнаха до това заключение, след като внимателно проучиха негови изказвания в миналото. Те внесоха петиция с 25 хиляди подписа до ръководството на кинофеста Делон да не бъде “почетен”. Преди церемонията Делон даде интервю на вестника “Журнал дю диманш” и каза, че част от изказванията му са изопачени от медиите. Той добави, че като актьор винаги е бил безупречен. “Нямам нищо против гей браковете. Не ме интересува: хората да правят каквото си искат. Но аз съм срещу осиновяването на деца от еднополови двойки”, отбеляза той. “Казал съм, че съм удрял шамари на жени? Да. Но трябва да добавя, че съм получил повече шамари, отколкото някога съм дал”, обяви той. Директорът на фестивала Тиери Фремо се опита да го защити, заявявайки: “Делон има правото да мисли това, в което е убеден, и е трудно да съдим от позицията на днешния ден за неща, които са се случили преди доста години”. Някои актьори се изказаха в подкрепа на Делон. “Това, което Ален Делон казва, си е негова работа”, коментира френската актриса Виржини Ледоайен, която е и председател на журито, което ще връчи наградата за филми, имащи отношение към ЛГБТ тематиката. “Той е невероятен актьор, който обогати киното.”