Али Ахмети: Македония да не се бави с решаването на споровете, Заев действа в интерес на държавата

Лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети призова македонските държавни ръководители да не отлагат разрешаването на спорните въпроси с България. ДСИ участва в правителствената коалиция начело с премиера Зоран Заев. Външният министър Буяр Османи, който ръководи преговорите с България, е от редовете на тази политическа формация.

“ДСИ винаги е действал конструктивно. Аз лично и ДСИ защитаваме държавните интереси – категорично защитаваме мира, стабилността и сигурността, както и бъдещото на страната ни. Ние сме заложили себе си за разрешаване на трудните теми, които изискват храброст и държавническо поведение. Единствената алтернатива за страната ни е да разреши старите спорове, които са пречка пред евроинтеграционните процеси. Това трябва да стане по начин, по който решихме с кураж 20-годишния спор с Гърция. Същата храброст, за още по-големи държавни интереси, трябва да проявим и сега. Аз съм убеден, че домашните авторитети, и по-специално премиерът Зоран Заев, който е поставил над личните си интереси тези на държавата, на бъдещето на държавата, на гражданите, за мира, стабилността, действа в тази посока. Вярвам, че този чувствителен въпрос ще бъде решен”, каза Ахмети пред местната телевизия Канал 5.

По отношение на условията, поставени от българска страна за започването на предприсъединителни преговори на РС Македония за членство в ЕС, лидерът на ДСИ каза следното: Това са чувствителни въпроси и колкото повече закъсняваме, толкова повече емоции ще навлизат в този въпрос.

“Неведнъж сме подчертавали, че ние подкрепяме нашите македонски съграждани в този важен процес. Вярвам, че в тези важни процеси, в които България инвестира много с цел целият регион да бъде интегриран в ЕС, София ще намери сили да преодолее тези емоционални ситуации. Ако вкараме Балканите в историята, тогава ще трябва да построим нови Балкани. Поради тази причина е много важно да не губим крачка при присъединяването ни към ЕС. В ЕС съществуват механизми, които ще позволят сближаване на общностите и държавите”, подчерта Али Ахмети. /БГНЕС