“Алфа рисърч”: ГЕРБ-СДС 20,3%, ИТН – 18,2%

На старта на предизборната кампания коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3% от избирателите, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 на сто, показва проучване на „Алфа рисърч“, реализирано в периода  30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

Към момента БСП е трета политическа сила с 14,4%, а „Демократична България“ е четвърта с 11,9. ДПС има 9,9%, а „Изправи се! Мутри вън“ – 5,3.

Коалицията ВМРО-НФСБ-„Воля“ – „Българските патриоти“ засега остава под чертата за влизане в Народното събрание с 3,4 на сто.

Следват „Възраждане“ с 2,8%, „Ляв съюз за чиста и свята република“ – 1,8, „Българско лято“ – 1,1.

Социолозите коментират, че скъсяването на дистанцията между ГЕРБ и ИТН се дължи най-вече на отлив на избиратели от партията на Бойко Борисов.

53,2“ от избирателите заявяват, че твърдо са решили да гласуват, 15,5“ се колебаят, а 31,3 на сто декларират, че няма отидат до урните.

Очакванията на мнозинството от българите са следващия парламент да излъчи правителство. Макар и положителните оценки за служебното правителство да доминират над отрицателните (33.1% : 23.0%), мнозинството имат противоречиво мнение  (43.9%) за него. Което също мотивира нагласите да се излъчи редовно правителство с действащ парламент.

Настоящото изследване е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021 г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

„Алфа Рисърч“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Съгласно чл. 205 (ал. 1 – 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре./БНР