Алцек Мишев открива изложба в НХГ

Алцек Мишев

Световноизвестният художник мечтае да нарисува картина за Дупница, вероятно ще посети родния си град

Световноизвестният художник Алцек Мишев открива мащабна ретроспективна изложба в Националната художествена галерия (НХГ) в София. Творецът, който е роден в Дупница, но от години живее в Италия, представя над 140 произведения. Изложбата е по повод неговата 80-годишнина. Ще бъде открита на 24 септември, петък, от 18,00 до 20,00 ч. и ще може да се разгледа до 21 ноември. Проектът се реализира от Националната галерия с финансовата подкрепа на Италианския културен институт в София и в сътрудничество с Арт фондация „Дома“. Експозицията представя творческите търсения на именития художник.

„В настоящата изложба Алцек Мишев ни представя своето творческо летене, поставяйки ни в една почти безаналогова ситуация – не само заради микса от постижения в широкия им артистичен обхват и мащабни прояви на авангарден дух, където живописта все пак заема особено място. За изключително кратък период от време той се превръща в познато име, заемащо достойно място и популярност в артистичните среди на Запад”, казват от НХГ пред БТА във връзка с културното събитие.
„Оставям на преценката на зрителя сам да осмисли идеите и професията на художника – същата като тази на прадядо ми Иван Зограф от Кочериново”, казва авторът.

Мишев е живописец, концептуален артист, пърформър, експериментатор, авангардист, музикант, лектор. През 1976 г. е включен в книгата „Европа – Америка – различните авангарди” на Акиле Бонито Олива, представяща най-влиятелните 30 европейски и 30 американски художници.
Алцек Мишев е почетен гражданин на родния си град Дупница. Завършил специалност „Живопис“ във Висшия институт по изобразително изкуство в София. Напуска България през 1971 годна и се установява в Италия. Изгражда забележителна международна кариера в чужбина. Заради прочутия пърформанс „Преплуване на Атлантическия океан“ (1979-1982) биографията му се украсява със слуха, че е избягал от режима плувайки и така се оформя митът за героичния художник, предприел невъзможното в името на творческата свобода.

Алцек Мишев има желание да нарисува картина за Дупница и да посети родния си град, стана ясно на редовната пресконференция на председателя на Общинския съвет в Дупница. Костадинов  коментира предстоящото събитие, което определи като велико. ОбС шефът апелира директорите на училищата и учителите по изобразително изкуство в общината да заведат учениците на изложбата. „Грандиозна изложба, какъвто е и художникът – грандиозен. Малко художници и малко пъти националната галерия прави и на двата си етажа изложба само на един автор. Няколко месеца отне подготовката. Имам честта да присъствам на това грандиозно събитие утре. Много съм горд, че един дупничанин, който нарича себе си дупничанин, макар и отдавна емигрирал в Италия, ще направи такова велико нещо. Призовавам директорите и учителите по рисуване – нека да се възползват, нека заведат децата на Дупница да разгледат изложбата на този жив велик художник”, каза Костадинов. Той подчерта, че е имал уговорка с художника да дойде в Дупница и да се срещне с хората, но засега се отказал заради пандемията. „Договорихме се, ако преминем през платото и тръгнем към подобряване на епидемичната обстановка, г-н Мишев ще дойде и в Дупница. Той има огромно желание и огромна любов към Дупница, но държи да предпази себе си и всички и да спазваме мерките. Неслучайно и откриването на изложбата ще бъде в съвсем тесен кръг, за да се изпълнят изискванията на здравните власти. А иначе искам да ви споделя, че той отдавна иска да нарисува картина за Дупница. Това му е много съкровена мечта. Той го е споделил с мен. Правихме някаква организация, но ковидът провали тези възможности”, обясни Костадинов.

Юлияна КОЛЧАКОВА