Американският Сенат ратифицира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Заедно със САЩ държавите, ратифицирали бъдещото членство на Финландия и Швеция в Алианса, стават 23 от общо 30

Американският Сенат одобри резолюция, ратифицираща протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция в НАТО след историческото решение на тези две страни да се откажат от неутралитета си поради руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Горната камара в Конгреса на САЩ одобри резолюцията с огромно мнозинство при гласуването ѝ от сенаторите от двете партии – с 95 гласа “за” срещу един “против”. За приемането на текста беше необходимо той да бъде подкрепен от най-малко две трети от гласувалите.
Правителството на Байдън подкрепяше горещо тази ратификация, чиято цел е да демонстрира непоклатимостта на Алианса пред експанзионизма на Русия.
В САЩ единствено Сенатът има право да ратифицира международни споразумения.
Руският президент Владимир “Путин се опита да използва войната в Украйна, за да раздели Запада. Вместо това днешното гласуване показва, че Алиансът е по-силен от всякога”, заяви лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър малко преди гласуването.
Вчера протоколите за присъединяване на двете скандинавски страни към НАТО бяха ратифицирани от парламентите на Франция и Италия.
Заедно със САЩ държавите, ратифицирали бъдещото членство на Финландия и Швеция в Алианса, стават 23 от общо 30. За да влязат в сила протоколите за присъединяване, те трябва да бъдат ратифицирани от всички страни, членуващи в пакта.
Ставайки част от организацията, двете страни ще могат да се ползват от чл. 5 от Северноатлантическия договор.
Той предвижда съвместен отговор в случай на нападение срещу един от членовете на Алианса.
На вчерашните дебати сенаторите отхвърлиха поправка, която имаше за цел да запази правото на американския Конгрес да обяви война при задействане на чл. 5.
Членството на Швеция и Финландия обаче все още не е гарантирано, тъй като Турция заплашва да “замрази” процеса, обвинявайки двете скандинавски страни в благоразположеност към Кюрдската работническа партия (ПКК) и съюзниците ѝ, смятани от Анкара за терористични организации.
Турция, която блокира влизането на двете страни в НАТО от май, подписа с тях през юни меморандум за разбирателство, обвързвайки членството с борбата им срещу кюрдските движения и поддръжниците им на тяхна територия. В края на юли обаче турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново заплаши да блокира процеса, обвинявайки по-конкретно Швеция, че не е “поела своя дял” от борбата срещу тероризма.