АМ “Струма” ще бъде изведена от Кресненското дефиле

Има положителен ОВОС за изкарване на магистрала “Струма” от Кресненското дефиле, преминаваща по склоновете на Пирин. Това е възможно и ще ограничи проблема със самото дефиле. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пред Нова Нюз. Според европейските изисквания по отношение на опазването на околната среда е недопустимо на такова място да се изгражда подобен инфраструктурен проект, допълни още той.

“Тази част от трасето най-накрая трябва да се завърши, още повече че е обвързана с финансиране за целия проект за магистралата. Има готовност нещата да се случат веднага”, добави Борислав Сандов.
Той изчисли, че в случай че магистралата заобиколи Кресненското дефиле, евентуално оскъпяване е въпрос на разчети: „Има два варианта. Мисля, че единият вече е изоставен – за прокопаването на дълъг тунел. Но това, което последно е обсъждано, е магистралата да минава по склоновете на Пирин. Мисля, че това не би оскъпило много проекта. Освен това ще има допълнителни ползи за местните хора”.
Борислав Сандов изрази надежда в скоро време да се стигне до яснота и решение относно магистралата.
“За нас най-добрият вариант е магистралата да си върви успоредно горе, в планината. Уникалната природа в Кресненското дефиле не трябва да се нарушава”, коментира пред Нова тв жителят на Кресна Димитър Христосков. Според него, ако аутобанът не минава през дефилето, това няма да убие бизнеса в района, въпреки че ще изчезне потокът от автомобили към Гърция.
По думите на екоминистъра през следващата седмица ще бъдат отпуснати 47 млн. лева за опазване на околната среда. “За закриването на въглищните централи предполагам, че ще бъде спомената година. Но това е политическа дата, ако предприятията, разчитащи на въглища, продължат да задлъжняват, ще плащаме много скъпо за това решение. Затова ще насърча създаването на повече от един сценарий”, посочи министърът на околната среда и водите.