Ангелкова: Готвим се за късен летен сезон

Николина Ангелкова

Очакванията на европейските министри на туризма са летният сезон да започне на 1 юли. Това заяви българският министър Николина Ангелкова след видеоконференция със своите колеги от съюза.

20% от средствата, отпускани от ЕК по възстановителния план за ЕС, да са целево насочени за туризма, са предложили ресорните министри на страните-членки. Страната ни е поискала единни правила за отваряне на границите на държавите, както и единен протокол за работещите в туризма и техните клиенти. Поискани са и по-гъвкави режими за издаването на туристически визи за трети страни.

Ангелкова е предложила създаването на Европейски компенсационен фонд при пътувания, който да гарантира ликвидността на туроператорите и правата на потребителите. С общоевропейски правила със сигурност хаосът в туризма ще бъде по-малък, каза тя.

По думите ѝ е особено важно правителство, местни власти и бизнес да обединят усилия.

„Смятам, че сега е момента да помогнем на нашата страна като изберем България това лято за своята, макар и късна почивка, като покажем с общи усилия, какви са прекрасните места в нашата страна и я преоткрием и заедно помогнем да се възстанови, макар и с малки стъпки, но с устойчива перспектива нашия сектор“, каза тя на брифинг в Министерски съвет.

Министър Ангелкова допълни, че предложението за зони за безплатни чадъри и шезлонги ще бъде обсъдено с Асоциацията на концесионерите.

Министър Ангелкова съобщи, че е разработена кризисна програма за реклама. „Там е вътрешният пазар и отново призовавам да се избере България и българското Черноморие“, посочи министърът.

На второ място са нашите съседни страни. „Едва ли толкова бързо ще се възстанови авиацията и редовните полети, за да може да разчитаме на други дестинации“, посочи Ангелкова, отбелязвайки достъпността на съседките ни.

На трето място, отбеляза министърът, е европейският пазар. „В непрекъснат диалог сме с големите туроператори, с които до момента сме работили“, добави Ангелкова.

Друга основна мярка е насърчаването на организирания туризъм и стимулиране на чартърите. Но това ще зависи от поетапното отваряне на границите и от възможностите на бюджета.

Ангелкова съобщи, че вече има отправено предложение до МВнР за облекчаване на туристическите визи за гражданите на Русия и Турция.

Ранният туристически сезон със сигурност ще бъде пропуснат, посочи тази сутрин на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавирусната инфекция проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му се обмисля подсигуряването на късен летен сезон, като придвижването ще се извършва с автомобили.

Очаква се да бъдат издадени общоевропейски препоръки как ще продължи бизнесът и транспортирането на туристите, пребиваването, спазването на мерки и изисквания, посочи още Мутафчийски. Нито една държава не е дала ясна формулировка как ще продължи бизнесът./БНР