Ансамбъл „Горнополска песен” от Овчарци и солистките Н. Еленкова, И. Кацарева, Й. Славова и Кр. Иванова обраха овациите на Турлашкия фолклорен събор, взеха грамота

Групата нощува в глинени къщички, сподели Р. Лазарова

Фолклорният ансамбъл „Горнополска песен” при читалище „Пробуда 1923” в сапаревобанското село Овчарци пожъна поредния си сценичен успех.

Ансамбълът на сцената в Чупрене

Детската, женската и мъжката фолклорна група на ансамбъла и солистките Наталия Еленкова, Ива Кацарева, Йоанна Славова и Кристияна Иванова получиха грамоти за участие в 13-ия Турлашки фолклорен събор „Када кам прасе и ти вречу” в белоградчишкото село Чупрене.

Радка Лазарова и Наталия Еленкова край Черепишкия манастир

„Ако съдя по аплодисментите на публиката, се представихме отлично. По същия начин бяха приети и групите, и солистките, които изпълниха тазгодишния си репертоар. Поканиха ни да пеем и догодина. Връчиха ни грамота и бутилка специално турлашко вино”, каза читалищният секретар Радка Лазарова, която е и ръководителят на формацията.

Отличията на формацията от събора

 „За първи път участваме в този събор и сме очаровани. Участваха над 2000 изпълнители от страната и 7-8 състава от Сърбия. Сцената е покрита и изпълнителите не са принудени да пеят в жегата, докато слънцето грее в очите им, както е на много други места. За публиката също има навес. За всички участници бе осигурен безплатен обяд и голяма бутилка с минерална вода. Радвахме се на едно топло посрещане”, коментира ръководителката.

Групата отново съчетала полезното с приятното. „Разходихме се в района и посетихме два манастира – Черепишки и Лопушански. Нощувахме в глинените къщички в екоселището в село Извос, намиращо се на 16 км от Чупрене”, похвали се Радка Лазарова. „Турлаците са малка етническа група, около 20 000 души, обитаваща Северозападна България – селата Чупрене, Салаш, Кричим, Стакевци и Полазница. Образен и цветист, говорът им звучи странно. Такава е и най-характерната поговорка на турлаците: “Када кум прасе и ти вречу”, която означава, че когато в живота нещо ти се дава, ти трябва да имаш готовност да го вземеш, че после може и да съжаляваш, т.е. “Не пропускай нито една възможност”.
Успешното участие на „Горнополска песен” в турлашкия събор е само дни след като на Четвъртия международен фестивал „Сапарева баня 2018” ансамбълът на Овчарци спечели трето място в раздел „Ансамбли за обработен фолклор”, като на трето място се класира и солистката Наталия Еленкова.