Антибългарската истерия на ВМРО-ДПМНЕ е насочена срещу ЕС и НАТО

Очаквано председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери определи инициативата на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ за референдум за прекратяване на договора за добросъседство с България от 2017 година за противоконституционна.
Искането противоречи на чл. 118 от основния закон, в който се казва, че международните договори, които са ратифицирани в съответствие с конституцията, са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон, и на чл. 8, който гласи, че основна ценност на конституционния ред на Република Северна Македония е зачитането на общоприетите норми на международното право.
Това е поредната инициатива на ВМРО-ДПМНЕ с антибългарски послания, която е насочена срещу управляващите от СДСМ, но реално работи най-вече срещу евроатлантическата интеграция на Северна Македония и то по време на война в Европа.
ВМРО-ДПМНЕ едва ли е очаквала инициативата за референдума да се окаже успешна, но без съмнение знае, че засилва разделението в обществото, което е най-малкото безотговорно и в ясна услуга на трети страни.
В същото време подобно поведение продължава да стимулира подобни настроения и в България.
Договорът за добросъседство бе подписан от премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов през 2017 година, за да се отпуши европейският път на Скопие. В името на тази цел Скопие подписа и договора от Преспа с Гърция, с който бе сменено и името на страната.
Заради неизпълнението на договора от македонска страна през 2019 година последният кабинет на Бойко Борисов наложи “вето” върху започването на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Доверието между двете страни се разклати и най-крайните среди в двете страни се възползваха умело от ситуацията. Двете ВМРО-та си разменяха топката, но докато българското изпадна от парламента, в Северна Македония – партията на Християн Мицкоски се движи към първа политическа сила.
Благодарение на много сериозни дипломатически усилия на ЕС и правителствата в София и Скопие тази година процесът успя да се върне в правилна посока и се стигна до пътна карта, която трябва да доведе до реално започване на преговори за ЕС.
ВМРО-ДПМНЕ обаче видя в нея опит за “асимилация на Северна Македония” и се обяви срещу основното изискване в нея – вкарването на българите в македонската конституция.
ВМРО-ДПМНЕ разви мощна кампания с антибългарски послания и на този етап постигането на тази цел в рамките на сегашния парламент изглежда невъзможно, защото е необходимо мнозинство от две трети.
И докато ВМРО-ДПМНЕ постига евтини политически успехи, заклеймявайки “българизацията”, Северна Македония и ЕС губят много. А други печелят./ mediapool.bg