Антонина Кирова издаде стихосбирки за любовта и живота с маски, представя ги на 8 март

Средствата от продажбите на книжките ще бъдат дарени за ин витро процедури.

Дарявам събраното от книгите за ин витро на нуждаещи, каза дупничанката

Дупничанката Антонина Кирова ще представи първите си стихотворения, събрани и отпечатани в книжки. Авторката и община Дупница, която е организатор на събитието, са избрали неслучайна дата за промоцията на стихосбирките „Връх е любовта” и „Живот с маски” – 8 март. Средствата от продажбата на книжките пък ще бъдат дарени за ин витро процедури на семейства с репродуктивни проблеми.

Тони, както я наричат близките и колегите й, пише стихове от дете, но не ги прави публично достояние допреди 1 година. С появата на съвременната чума – Ковид-19, през март 2020 г. авторката започва да публикува свои стихотворения на страницата си във фейсбук. Установява, че те са много харесвани и започва да пише още и още. Година по-късно римуваните късчета откровения са на хартия, а парите от книжките ще бъдат дадени за най-ценното – появата на нов живот.

„Абсолютно всичко, събрано от продажбите на книгите, до последната стотинка ще отиде за каузата „ин витро”, каза Антонина Кирова.

За дарбата си разказа: „Опитите ми да пиша поезия са още от детските ми години. Нищо не се е появило така изведнъж, случайно. Писането е програмирано в детството ми. Баща ми беше дърворезбар, а майка ми имаше афинитет към литературата и изкуството и ми четеше книжки. Научих се да чета и да пиша сама, преди да тръгна на училище. Започнах и да пиша стихчета. Винаги съм писала, но до миналата година не се осмелявах да им дам публичност. Чела съм свои стихотворения на колегите си в детската градина. Миналата година, след като се затворихме заради епидемията, видях страха и тъгата на хората. Всеки беше със своя страх между четири стени. Аз също се страхувах. Един ден по телевизията имаше интервю с един психолог, който каза, че и на един човек да успеем да помогнем в това време, е добре. Започнах да публикувам написаните стихотворения във фейсбук с идеята, че правя нещо добро и може да помогна”, обясни авторката.

Събраното в двете книги е много малка част от творбите й. „Пиша постоянно. Имам много стихотворения, най-вече за любов – любов е всичко в този живот, природата, общуването с хората. Толкова много има за обичане. Не става въпрос за нещо конкретно. А ако направиш добро, получаваш добро. Добротата те прави силен. Видях, че приятелите ми във фейсбук харесват написаното. Излизах да се разхождам на въздух в полето над жилищния комплекс и от прозорците чувах хората, които ме молеха да пиша.

Антонина Кирова

Имам и две-три стихотворения на социална тематика. Писала съм ги в моменти на болка и негодувание от това, което наблюдавам. Ние сякаш сме от друга планета. Така се държим. А всичко, случващо се, е заради нас самите. Всички вкупом съгрешихме. Няма невинни и не бива да съдим другите.

Социално е стихотворението „Живот с маска”. Говоря не за маските, които носим, за да се предпазим от вируса и да съхраним живот. Другите маски – на безразличието, лицемерието, на всичко това, което не трябва да бъдем, са много по-страшни.

Писането е моят духовен отдушник. Не пиша, за да се харесам на някого, това е губене на време. Стихотворенията ми не са емоционален рекет. Пиша от душа и сърце, така, както чувствам нещата. Не се връщам към стихотворението след това да го редактирам. Виждам, че това, което докосва мен, докосва всички хора, и това ме окуражава.

Имам стихотворение за жената, за Дупница”, допълни поетесата

Малко са хората, които знаят, че Тони е и пчелар. Само допреди няколко години чаровната дама се грижеше за пчелин. За уникалните насекоми говори с любов. „Пчеларството също е изкуство, поезия. В него има много философия, начин на мислене. Съвършенството на Вселената е само при пчелите. Само там няма его. Царицата майка е една и всяка пчела има своя функция”, коментира Кирова.

Антонина Кирова е от Самоков. Детска учителка по професия. Зад гърба си има 35 г. опит на директор в детски градини в Кочериново и Дупница. От години оглавява дупнишката детска градина „Зора”. В Дупница се озовава, след като се омъжва.

Представянето на книгите е в понеделник, 8 март, от 17 часа в сградата на община Дупница.

Юлияна КОЛЧАКОВА