Анулираха две работи на държавния зрелостен изпит в Сандански

В област Перник не бяха допуснати 34-ма ученици, тъй като не са завършили успешно 12 клас, а 16 не се явиха

 

 

 

 

2 305 ученици са се явили на държавния зрелостен изпит по български език и литература в област Благоевград. Заявилите желание за участие са били 2 447 ученици, не са се явили 48 ученици. Това каза за Радио Благоевград началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов.

В област Благоевград има две анулирани работи като и двете са в Сандански, уточни Златанов. Единият от учениците е имал в себе си мобилни устройства по време на изпита, а другият е нарушил анонимността като е изписал имената си, училището и паралелката, в която се обучава.

В 47-те училища в област Благоевград, където се е провеждал изпитът, организацията е била на ниво и не е имало никакви проблеми. „Изпитът започна в най-голямото училище най-късно – в 8:48 часа. 18 минути след стартиране на изпитния ден. Приключи в 13:20 часа“, каза Златанов.

Комисиите по оценяване започват работа още в събота и до десетина дни ще бъдат готови и резултатите.

Според началника на Регионалното управление на образованието – Благоевград протестните действия на превозвачите не са довели до затруднения при придвижването или до някакви закъснения.

Без нарушения е преминал държавен зрелостен изпит по български език и литература в област Перник, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова. На него са се явили 687 зрелостници.

До изпита не са били допуснати  34-ма ученици, тъй като не са завършили успешно 12 клас, а от допуснатите общо 703-ма не са се явили 16. Изпитът е проведен в 11 учебни заведения на територията на общините Перник, Радомир и Брезник.

Около 200 са били квесторите.

Изпитът е преминал в спокойна обстановка, без нарушения и инциденти.

В петък е вторият зрелостен изпит. Заявления за него са подали 260 ученици от профилираните гимназии, като заявените от тях учебни предмети са 12. Най-много 160 ще държат изпит по английски език, а най- малко – само по 1 ученик ще се явят на изпитите по физика и химия.

От професионалните гимназии на изпитна тема в петък ще се явят 190 ученици, а 261 по график, определен от директора на съответното училище, ще защитават дипломен проект.