Арестуваха мъж за незаконни ковид тестове в Банско

Арест в Банско за издаване на невалидни зелени сертификати. Мъж беше задържан, след като служители на РЗИ-Благоевград разкрили, че прави незаконно антигенни тестове и издава сертификати. Мъжът е служител на лаборатория, в чийто пункт преди месец също беше разкрита подобна схема, но в Пампорово, предава БНТ. Пункт за тестове в Банско без лиценз от РЗИ-Благоевград, служител, който правел антигенни тестове и на базата на тях издавал невалидни зелени сертификати – това е ясно засега. Пунктът е отворен преди повече от месец, част е от верига пунктове на лаборатория, регистрирана в София. От РЗИ съобщиха, че помещението в зимния курорт не отговаря на изискванията за провеждането на такива изследвания. 40-годишен мъж е задържан за 72 часа, като за случая е сезирана и Районната прокуратура. Здравни инспектори под прикрие устроили капан на въпросния мъж. Акцията е планирана няколко седмици, след като в РЗИ-Благоевград завалели сигнали за пункта в Банско. Служители на здравната инспекция няколко пъти посетили обекта, обозначен като място за извършване на всякакъв вид тестове за COVID-19. На мястото обаче не откривали никого.
Затова инспекторите решили да си поръчат тест и зелен сертификат по телефона и 40-годишният мъж се появил на място, в хотел, където направил тестовете. Така и била разкрита схемата.
По думите на местните, които са виждали мъжа, той бил изключително агресивен и неуважителен.
Собственикът на лабораторията Иво Илиев потвърди пред БНТ, че 40-годишният мъж, задържан в Банско, е негов служител. Отказа обаче да даде каквато и да било информация по случая с мотива, че към момента се води разследване и до приключването му ще запази мълчание.
Преди месец в друг от зимните ни курорти – Пампорово, беше разкрита подобна схема за издаване на фалшиви сертификати в един от пунктовете на същата лаборатория.