Арестуваха Пиже от Самоков за кражба на 3 коня от дървения бос Николай Ласкин, полицаите на В. Попов гониха бандата като в див екшън

Собственикът Кайо: Над животните е оказано насилие, намерихме ги в необитаема къща в ромската махала

18-01-01-%d0%bf%d0%b8%d0%b6%d0%b5
Трайчо Василев-Пиже

Прочулият се като бияч на журналисти Трайчо Василев-Пиже от Самоков бе заловен като участник в кражба на 3 коня от обора на дърводобивника Николай Ласкин в село Клисура. Спецакцията е била под ръководството на новия началник на РПУ-Самоков Васил Попов и специализираната прокуратура.

18-01-01-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba
Собственикът Кайо

45-год. Пиже вчера бе задържан в РПУ за 24 часа заради участие в  кражба на 3 коня.

Екшън се разигра към 20 ч. на 25 срещу 26 януари в Клисура. Началникът на полицията главен инспектор Васил Попов буквално вдигна армия от униформени на крак след получен сигнал за откраднати коне. Веднага е уведомена прокуратурата, а полицаи преследваха крадците посред нощ.

18-01-01-vasil-popov
Васил Попов

В нощта срещу четвъртък пазач в обект на един от известните собственици на дърводобивна фирма – Николай Ласкин-Кайо, видял, че група мъже крадат коне. Натоварили три коня от базата и запрашили със зелен микробус “Ситроен” към Самоков. Пазачът веднага позвънял на собственика на обекта, а същевременно е подаден сигнал и в РПУ-Самоков.

18-01-01_093228-copy
Зеленият микробус “Ситроен”

18-01-01-093212-copy 18-01-01_093539-copy

Патрул на полицията е дежурил по това време на околовръстен път Самоков и полицаите са видели, че към тях идва съмнително возило със странна регистрация. Полицаите са подали сигнал на водача на микробуса със стоп-палка, но те не са се подчинили. Тогава полицаите са подали сигнал със стрелба. Микробусът обаче продължил и с пълна газ запрашил към махалата, без да се подчини на органите на реда. Започнало преследване като в екшън филм и полицаите поели риск за живота и техниката си, навлизайки в ромската махала в Самоков.

Криминалистите се натъкнали на следите им и открили микробуса на затънтена улица, паркиран в махалата. За да въведат в заблуждение полицаите, крадците свалили конете и качили във фургона на возилото иглолистна сторителна дървесина, която в. ”Вяра” засне. Видяхме обаче, че микробусът е пълен и с конски изпражнения и косми, които биха били доказателство за наличието на животни. По-късно конете бяха открити в циганската махала благодарение на бързата реакция на криминалистите от Самоков и върнати на собственика.

 

Собственикът на конете Николай Ласкин сподели, че върху животните е оказано насилие. Те са пострадали от агресивната кражба, имали рани и са силно стресирани.

 

“Полицейските служители светкавично реагираха, моментално тръгнаха по следите на крадците и намериха конете ми в махалата в една необитаема къща. Разбрах, че собствениците на къщата са в Италия. Конете бяха със завързани муцуни, за да не издават никакви звуци”, сподели собственикът на животните Николай Ласкин. Чрез „Вяра“ Ласкин изказва искрена благодарност към целия екип на РПУ-Самоков. По думите му в резултат на бързата реакция и изключително професионалните действия на полицейските служители бе разкрит извършителят на кражбата.

При акцията криминалистите са задържали Пиже, тъй като е посочен от пазача на базата на Николай Ласкин. Пиже обаче не се признал за виновен. Със случая са се заели служители от криминална група.

Пиже е с криминално досие, излежал е присъда в затвора, съобщават от полицията. Припомняме, че Пиже беше кандидат на ДПС за общински съветник и нападна екип журналисти на 6 октомври 2015 г., като нанесе побой на оператора. Тогава Пиже и синът му Владимир Андонов бяха обвинени за хулигански действия и съучастие, които грубо нарушават обществения ред, като му беше наложена мярка „домашен арест“.

 

Това е първата успешна акция срещу крадени коне в

Самоков. От доста време криминалистите на Самоков са по следите на апаши, които крадат масово коне, струващи хиляди евро. В Самоковско кражбите на коне тормозят десетки собственици на конни бази и животновъди. През месец декември миналата година от стопанството на Васил Минков в село Райово окраднаха 10 коня. Кражбата е станала около 10 вечерта, докато Минков спял в близост до фургона на конете. Той чул лая на кучетата и веднага излязъл. Видял крадците и тръгнал след тях. Следите го отвели до обора на Янко Ибов Славчев в циганската махала. Минков си взел конете, но му се обадил Пиже и му казал, че ще ликвидира и него, и семейството му – сподели Минков. Минков веднага реагирал и потърсил помощ от полицията, подал сигнал за заплахите на 112 и в прокуратурата. “Ако не си бях открил сам конете, губех над 15 000 лв. Работя много и е страшно да се загубят толкова много пари. Всички собственици на коне в Самоков, селата и в Борорвец страдат от тези нагли кражби на коне и е крайно време да се сложи ред и да се разплете схемата за кражбите”, сподели пред в. ”Вара” Васил Минков. В повечето от случаите породисти коне, струващи хиляди левове, заминавали за кланица в Долна баня, предполагат от конните бази и животновъди в Самоковско.