Арестуваха 43-годишен дупничанин за палежа на Купола в Благоевград

  • Мъжът е бил изгонен от бара, а после с бензин подпалил ел. табло

  • Възстановяват покрива на емблематичната сграда след големия пожар

Мъжът, подпалил умишлено емблематичната сграда в центъра на Благоевград – “Купола”, е от Дупница, на 43 години, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Благоевград Борислав Ковачки. Той е бил изгонен от пиано бара, който се намира в сградата. След един час се връща с бутилка с бензин, слага я в електрическото табло и я запалва. „Имаме заподозряно едно лице от Дупница. След свада в заведението той е бил изхвърлен. Един час след като заведението е затворило, той се връща с бутилка с бензин, слага я в ел. таблото и я запалва”, заяви прокурор Борислав Ковачки.

Осем часа лицето е било подложено на национално издирване, обясни прокурор Ковачки. Заловен е на ГКПП „Калотина” малко преди да напусне пределите на страната. Не е криминално проявен. Живее в Англия. Предстоят процесуални действия. Задържаният е транспортиран до Благоевград и ще бъде задържан за 72 часа. Ще бъде внесено искане за постоянна мярка “задържане под стража”.

„Огнената стихия, която унищожи покривите на емблематичната за Благоевград сграда „Купола“, както и тези в близост до нея, обедини компетентните институции в Благоевград и по този начин показахме, че можем да реагираме бързо и адекватно“. Това заяви кметът Илко Стоянов в деня, в който отбелязваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Той изказа специални благодарности към всички, участвали в процеса по потушаване на големия пожар, и в частност към служителите на РДПБЗН, които успяха да ограничат бедствието, защото целият център беше подложен на опасност и бяха застрашени човешки животи.

Кметът благодари и за професионалната работа на полицията, които след като се снабдиха със записи от общинските камери, успяха за часове да разкрият и заловят извършителите.

Също така подчерта и за своевременната реакция от страна на ВиК-Благоевград, които реагираха бързо и осигуриха вода чрез хидрантни кранове, въпреки плановите ремонтни дейности, извършващи се в момента в центъра на града.

„Истината е, че ако нямаше синхрон в действията ни, можеше да се стигне дори до човешки жертви“, коментира Илко Стоянов.

Веднага след потушаване на огъня служители на общинска фирма „Биострой“ отстраниха опасните елементи по засегнатите сгради и периметърът бе почистен своевременно.

„Волята на общината е покривът на емблематичната сграда да бъде възстановен, без да бъде променяна визията, но в същото време да бъдат предвидени и приложени всички съвременни мерки, така че той да е в най-малка степен пожароопасен“, коментира още кметът на Благоевград.

От думите му стана ясно, че Общинска администрация ще съдейства на всички собственици на обектите с логистична помощ, като приоритет ще бъде бързото придвижване на необходимите документи за навременното възстановяване на засегнатите сгради.

Във вторник ще бъде направен щателен оглед с цел установяване на нанесените щети.

Ремонт предстои в банковия офис. Там щетите са най-големи. Едно от помещенията им е точно под изгорелия купол. „Ние сме застраховани, ще дойде комисия, ще види, сградата е изгоряла. Няма никакви проблеми с гражданския трезор, няма притеснения за парите там. От вторник ще работи вторият клон на банката“, обясни пред Би Ти Ви Йордан Миленков, регионален мениджър на банковия офис, който се помещаваше в сградата. Магазинът за захарни изделия на Иванка Благоева също се намира в опожарената сграда. Щети има, но застраховка не. „От плочите тече вода и има похабена стока. Стоката може би е по-малко похабена от самия таван“, сподели тя.

Припомняме, в неделя сутринта избухна пожар в “Купола”, в който се помещават банка, нощни заведения и офиси. Повече от четири часа екипи на пожарната гасиха покрива на сградата, който е най-пострадал от огнената стихия. Изгоряла е над 400 кв.м покривна конструкция. Няма пострадали. Материалните щети са огромни.