Аржентина детронира Франция и седна на шампионския трон

LUSAIL CITY, QATAR - DECEMBER 18: Lionel Messi of Argentina celebrates with teammates after scoring the team's first goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 Final match between Argentina and France at Lusail Stadium on December 18, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Меси изпълни най-голямата си мечта

За трети път в историята си Аржентина заслужи световната титла, след като на финала в Катар надви досегашния първенец Франция със 7:5 след изпълнение на дузпи.

Отборите на Аржентина и Франция играят във финала на Световното първенство в Катар. Лионел Меси беше точен от наказателен удар в 23-тата минута, а в 36-ата Анхел Ди Мария покачи на 2:0. В 80-ата Мбапе намали от дузпа, а минута по-късно изравни. В 109-ата Меси реализира отново – за 3:2, но Мбапе пак успя да изравни – от още една дузпа в 118-ата.

Голямата новина в състава на “албислесте” е, че Анхел ди Мария започна като титуляр за сметка на Леандро Паредес. Това наложи и промяна в схемата, като Лионел Скалони се завърна към формация с четирима бранители. Лионел Меси и Хулиан Алварес бяха двамата нападатели на Аржентина. Първоначално името на Маркос  Акуня бе обявено като част от 11-те, но впоследствие той бе заменен от Николас Таляфико. Според информациите в Аржентина левият бек на Севиля е изпитал някакъв физически дискомфорт. Той обаче все пак се появи през второто полувреме.

Адриен Рабио и Дайо Упамекано се завърнаха в стартовия състав на Франция за финала. Двамата пропуснаха полуфиналния сблъсък с Мароко, тъй като бяха болни. Рафаел Варан имаше подобни проблеми в предишните дни, но беше готов да започне. Оливие Жиру, за когото имаше известни съмнения, че може да стартира, тъй като е изпитвал болки в дясното коляно, също беше титуляр.

Аржентинците започнаха по-добре и отправиха първия удар, след като в 5-ата минута Алексис Мак Алистър отправи силен шут, който беше спасен от Юго Лорис. Три минути по-късно късметът си опита и Де Пол, като този път се стигна до рикошет, който за малко да направи френския страж безпомощен.

В 13-тата минута защитникът на Аржентина Ромеро видимо удари Лорис без причина, но не получи дори предупреждение за това. “Aлбиселесте” обаче продължиха да бъдат опасни и в 16-ата Ди Мария получи шанс да стреля, но топката излетя високо над гредата.

По-настоятелната игра на “гаучосите” доведе до дузпа в тяхна полза. Ди Мария нахлу в наказателното поле и там съдията Шимон Марциняк прецени, че той е бил фаулиран от Усман Дембеле. В 23-тата минута от бялата точка Лионел Меси беше точен за 1:0.

Попадението в мрежата на шампионите обаче по никакъв начин не доведе до импулс в тяхната игра. Те продължаваха да бъдат пасивни и дори процентът на владението им на топката намаля.

Все пак играчите на Дидие Дешан се изнесоха напред и в 36-ата бяха наказани. Тогава се стигна до блестяща контраатака, при която Мак Алистър подаде към връхлитащия Ди Мария, който опъна мрежата за 2:0.

Селекционерът на Франция предприе радикална мярка, вадейки Оливие Жиру и Дембеле още преди почивката, без те да имаха някакви проблеми. В игра се появиха Маркюс Тюрам и Рандал Коло Муани, при което Мбапе се премести в центъра на атаката.

Европейците излязоха по-мотивирани за втората част, но пак пред тяхната врата беше първата опасност, след като Де Пол засече от въздуха в 49-ата. Французите обаче така и не успяваха да сътворят нещо интересно. Точно след час игра Меси за малко да ги накаже още веднъж, но не успя да уцели вратата с десния крак.   Нова отлична атака на аржентинците в 63-тата мина през Меси и Алварес, след което малко не достигна на Мак Алистър да стреля очи в очи с Лорис.

Едва в 68-ата минута се стигна до първия удар към вратата на аржентинците, насочен от френски играч – Коло Муани. Три по-късно пък Мбапе най-накрая показа, че е на терена с шут над гредата.

“Гаучосите” вече доиграха мача, а Скалони дори вкара още един защитник на мястото на Ди Мария.

Всичко обаче изведнъж се обърна, тъй като Килиан Мбапе изравни набързо с две попадения. В 80-ата минута нападателят на Пари Сен Жермен реализира дузпа, отсъдена за нарушение на Отаменди срещу Коло Муани. Минута по-късно Мбапе порази мрежата на Емилиано Мартинес за втори път след асистенция на Тюрам.  Импулсът в редиците на “петлите” и шокът сред аржентинците доведе до още положения през Мартинес. В 87-ата Тюрам симулира за дузпа, заради което получи жълт картон.

Последва 8-минутно продължение на редовното време, в което пред аржентинската врата беше все така “горещо”. Европейците имаха поне две добри положения, като в единия случаи Коло Муани се беше оказал сам срещу Мартинес, но се забави и пропиля шанса. Меси обаче също блесна с изключителен удар с левия крак, който обаче Лорис спаси.

Сблъсъкът премина в продължения. В първото от тях тимът на Скалони имаше две 100-процентови положения, пропуснати от Лаутаро Мартинес.

По-силната игра на Аржентина в тези минути все пак се увенча с гол за 3:2. Реализира го отново Лионел Меси в 109-ата минута, като в случая се активира технологията на голлинията. Имаше съмнения за засада при атаката, но повторенията показаха, че такава не е имало. Франция тръгна да изравнява и го стори в 118-ата минута. Тогава Мбапе стреля и Монтиел спря топката с ръка, заради което последва нов наказателен удар. Нападателят реализира и него – 3:3.

Малко след изравнителното попадение Коло Муани и Лаутаро Мартинес пропуснаха по два пъти да донесат победите за своите отбори. /Спортал