Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нови атаки

Бивши съветски републики водиха през последните трийсет години две войни за Нагорни Карабах

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нови нападения – ден след най-жестоките бойни действия между двете страни от края на войната през 2020 г. за спорния регион Нагорни Карабах, предаде Франс прес.
Най-малко 100 арменски и азербайджански войници бяха убити вчера в тези сблъсъци. Русия обяви, че е постигнато примирие, но двата лагера вече си размениха обвинения в нарушения.
Арменското министерство на отбраната заяви, че Баку “е подновил атаките с артилерия, миномети и едрокалибрени оръжия в посока Джермук и Верин Шоржа”.
От своя страна азербайджанското военно ведомство заяви, че арменските сили са нарушили примирието и са “обстреляли през нощта нашите позиции в зоните Келбаджар и Лачин с миномети и артилерия”.
Двете бивши съветски републики водиха през последните трийсет години две войни за Нагорни Карабах. В първата – от началото на 90-те, загинаха над 30 000 души, а във втората, през 2020 г., изгубена от Армения – повече от 6500. Новите битки показват колко е нажежена все още ситуацията и в спорния планински регион, и на официалната граница между държавите.
Армения призова международната общност да реагира. Европейският съюз, САЩ, Франция, Русия, Иран и Турция изразиха силна тревога и отправиха призиви за спиране на насилието.
Русия обяви, че е договорила ново примирие между Армения и Азербайджан. Москва е основен гарант за мира в района и е разположила 2000 миротворци след войната през 2020 година. Кремъл твърди, че руския президент Владимир Путин лично участвал в уреждането на спирането на огъня.