Армията е без хора, пари и техника, но иначе всичко е наред

 

Служебното правителство ще пробва да вдигне заплатите

261-20-05-amerikanski-voenen-izdaval-taijni-sreshtu-seks-179210

Армията затъва в кадрови колапс от години, като незаетите длъжности вече са стигнали 5600. Това стана ясно след годишната конференция на началника на отбраната Емил Ефтимов, на която се прави традиционен анализ на състоянието на въоръжените сили.

Ефтимов обясни пред журналисти, че основните причини за отлива от военна служба са “материално-техническото осигуряване, екипировката, снаряжението и размера на заплащането”.

В същото време заедно със служебния министър Стефан Янев декларираха, че армията успява да изпълнява по някакъв начин конституционните си задължения и да гарантира националния суверенитет.

Янев уточни, че положението в някои поделения е критично.

Публична тайна е, че част от поделенията съществуват само на хартия, а военните открито се оплакват, че заради недостига на хора, вече рискуват живота си при изпълнение на задълженията си.

“Проблемът е сериозен и независимо от факта, че като министър в служебно правителство не мога да говоря за далечни перспективи и за сериозни ресурси, ще направим всичко необходимо, за да повишим социалния статус на военнослужещите”, каза Янев.

Той заяви, че ще се търсят резерви за вдигане на заплащането. Към момента обаче не е ясно дали такива могат да бъдат намерени, тъй като в бюджета за годината няма предвидени средства по това перо.

Основната причина за ситуацията е ниското заплащане. Редниците започват със заплати от 609 лева.

През последната година бяха обявени конкурси за войници, но от Щаба на отбраната неофициално признаха, че срещат сериозни трудности да намерят качествени кандидати.

Така по-неофициална информация реалната численост на армията вече е паднала под психологическите 20 000.

“Военнослужещите от Българската армия, въпреки ограничените материални и финансови ресурси, както и в условията на значително намален състав, успяха да проведат успешна подготовка и да достигнат до последните нива на оперативните способности”, заяви от своя страна Емил Ефтимов.

Той съобщи, че през годината са проведени над 250 учения. През изминалата година са били изпълнени и повече от 153 задачи в помощ на населението в страната при различни бедствия и други случаи.

Военни са участвали и в охраната на българската граница.