Архиерейска света Литургия в Ресиловския манастир за деня на св. Мелания

На 31 декември, в последния ден на месеца и на годината, Православната църква почита паметта на св. преподобна Мелания Римлянка.

Паметта на светицата особено се почита в Ресиловския манастир, защото игуменията носи името на дивната Христова невеста.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети светата обител и отслужи празнична света Литургия.

В богослужението съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, йеромонах Серафим, ефимерий на манастира, протойерей Радослав Ваклин, протойерей Димитър Филибев, свещеник Костадин Бошнаков, свещеник Георги Гелов, свещеник Иван Айдаров, свещеник Венцислав Ангелов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клирът възглавиха свещеници от Дупница и околията.

По време на отпуста на архиерейската света Литургия бе прочетена благодарствена молитва, както и осветено коливо в чест на св. Мелания Римлянка.

След Евхаристията прозвуча тройно многолетствие и бе произнесена проповед от епископ Поликарп, в която запозна присъстващите с живота и служението на св. Мелания Римлянка. Епископът призова вярващите християни да подражават на добродетелния живот на светицата.

В своето слово епископ Поликарп сподели, че в своя живот и служение винаги от примера на св. Мелания се е ползвала игуменията на Ресиловския манастир, монахиня Мелания.

Той поздрави именичката от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, от името на Епархийското ръководство и от името на всички присъстващи, като и пожела здраве, духовни сили и дълголетие, за да радва всички свои чеда и поклонници и да бъде за всички, както винаги, пример за подражание.

Епископ Поликарп поздрави майка Мелания и от името на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Празникът в Ресиловския манастир продължи с отправяне на поздрав към игуменията от всички верни люде, дошли на богослужението, за да я поздравят.

Именият ден на майка Мелания продължи с празничен обяд.

Снимки: Даниела Николова, протойерей Костадин Тренев