Асансьор за ученици с двигателни проблеми и нови компютърни кабинети изграждат в Механото

Директорът на училището Елена Костадинова (вляво), началникът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева-Николова и техническият ръководител Александър Славов направиха първата копка.
  • Направиха официално първа копка на ремонта за над 1 млн. лв., директорът Елена Костадинова: Модерната база е наш приоритет

Директорът на ПГ „Акад. С. П. Корольов” (Механото) Елена Костадинова, началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) – Кюстендил Мая Стойчева-Николова и техническият ръководител на фирмата изпълнител Александър Славов направиха първата символична копка на мащабния ремонт на учебното заведение в Дупница. На церемонията присъстваха Ценка Стоянова – началник на отдел „Култура, образование, спорт и младежки дейности”, и нейни колеги от строителния отдел в община Дупница, учители, ученици.

Моменти от церемонията

„Основната мисия на ПГ „Акад. С. П. Корольов” е предоставяне на качествено професионално образование в областта на техниката и технологиите, а най-важна предпоставка за това е съвременна актуална и модернизирана материална база. Днес гимназията отново доказва, че това е основен приоритет. Започва един мащабен проект на стойност над 1 млн. лв. Модернизирането на нашето училище е финансирано от ОП „Региони в растеж” и ще осигури отлични условия на учениците за усвояване на знания и умения в различните професионални направления. Проектът включва енергоспестяващи мерки на учебния корпус и физкултурния салон, това е ремонт на покрива, саниране, монтиране на пожароизвестителна инсталация, звънчева инсталация в сградите.

Предстои ремонт на помещенията, коридорите и санитарните възли, което ще допринесе за осигуряване на комфортна среда за работа и учене. Предвидено е и районно осветление с цел опазване на района на училището с прилежащите му сгради. С радост ще споделя, че в проекта е включено и изграждане на нови компютърни кабинети, които са абсолютно необходими за едно модерно и качествено образование. Обучението в STEM специалностите изисква модерни и добре оборудвани технически работилници.

Проектът ще ни позволи изграждане на нови шлосерски работилници, в които учениците ще провеждат учебната и производствената си практика. Така те ще бъдат добре подготвени и конкурентоспособни за работа в реална работна среда. Нашата гимназия се стреми към осигуряване на достъпна и безопасна учебна среда, даваща равни възможности за развитие на всички ученици. Гордост за нас е фактът, че ще бъде изграден и асансьор, който ще улеснява придвижването на ученици с двигателни проблеми до учебните кабинети и санитарните възли”, подчерта Елена Костадинова. Директорът на училището изказа благодарност на Министерството на образованието и науката и РУО, община Дупница и фирмата изпълнител „Булплан инвест”.

„Години наред ученици, учители и администрация мечтаехме за подобряване на училищната среда, но и в най-смелите си мечти не сме си представяли, че ще получим такава съпричастност и подкрепа за реализиране на проекта”, каза Костадинова. Тя отбеляза, че ПГ „Акад. С. П. Корольов” е едно от най-старите учебни заведения в региона и в своите 94 години „е дало криле на стотици професионалисти в различни области – шофьори и монтьори, електротехници и икономисти, шлосери и стругари, механици в леката промишленост, специалисти по хладилна и вентилационна техника.

„Този проект ще направи училището една модерна сграда, с подходящи условия, ще допринесе за едно по-добро обучение и за това училището да стане една по-желана територия за учениците и съответно да осъществи всички приеми, които вече сме заявили”, посочи Мая СтойчеваНиколова.

Гимназията е едно от най-големите учебни заведения в района. В нея се обучават 295 ученици в 4 специалности.

Юлияна КОЛЧАКОВА