Асен Кукушев написа историята на Тополница

Асен Кукушев написа книга за родното място на предците си – дупнишкото село Тополница. „В средата на XVI век, край манастир в полите на Верила има три села. Години по-късно две от тях, както и светата обител, са разрушени. Остава само Тополница. Кога възниква селото? Какво е препитанието на първите му жители? Кой манастир се е намирал в землището му? Кои са известните личности, свързани със селото? На тези и още интересни въпроси ще отговори новата книга „Тополница” на Асен Кукушев”, пише на страницата на селото във фейсбук за изданието.

„Книгата е плод на няколкогодишен труд. Има 11 глави. Основната е историята на Тополница. Проследява се развитието му от създаването като рударско селище в края на ХV век  до наши дни. Интересни, неизвестни досега факти са свързани със съществувалия в непосредствена близост до Тополница манастир „Света Троица”, както и с две села – Дубяни и Сенотино, изчезнали завинаги от картата на страната. Най-трудното време за хората от селото и региона са били ХVII  век, когато е имало силно земетресение, и няколко чумни епидемии. „Обичаи и легенди”, „Храмове и оброчища”, „Родове”, „Кметове”, „Свещеници”, „Личности” и др. са другите части на книгата”, каза за в. „Вяра” авторът.

Асен Кукушев е роден през 1965 г. в Перник. Завършва с отличие НСА „Васил Левски”, специалности „Тенис” и „Физическо възпитание” и магистратура „Спортен мениджмънт”. Спортен деятел, занимавал се е известно време и със спортна журналистика. Автор е на книгите „Бейзбол – игра за всички” – с две издания, „Тенис, да научим лесно правилата” – 4 издания, „История на леката атлетика в Перник”, „Петанк – игра за всеки” и др. Той е издател на първия в Европа специализиран вестник „Бейзбол” и съосновател на Българската федерация по бейзбол. Дълги години е треньор по тенис в ДК „Дипломат”- София, и преподавател в Италианския лицей в Горна баня.

Родителите му Видинка Славчева Захаринова (Кукушева) и Георги Асенов Кукушев са от Тополница. Това, както и обичта му към селото, са основните причини да напише тази книга.

Представянето на книгата е на 8 май от 16 часа в салона на кметството в Тополница. Авторът кани на презентацията всички, свързани по някакъв начин със селото.

Юлияна КОЛЧАКОВА