Атанас Димитров събра най-доброто от лириката си в „Откровения”

Атанас Димитров

Дупнишкият поет: Още съм в литературната Клокотница

Поетът юрист Атанас Димитров издаде деветата си по ред книга. Стихосбирката е озаглавена „Откровения” и включва избрана лирика – от публикувани стихотворения от ученическите години на автора до нови творби, които за първи път стигат до читателя. „Избрах стихотворения, които съм писал през 1957 г. като ученик в гимназията, от войнишките ми години – аз служех на границата ни с Турция. Бяха други времена – ходехме по границата, имаше агенти, пазехме от бандитски групи и имам стихотворение за тези години. Включил съм и стихотворения от по-ново време. Обичайна практика е човек да събере по-ценното от творчеството си и да издаде избрана лирика, читателите не могат да имат всичките ми книги, а така най-доброто е на едно място”, коментира Атанас Димитров. „Откровения”-та са събрани в 215 страници. В стихосбирката е публикуван списъкът с новоприетите членове на Съюза на българските писатели (СБП) от 2017 г., в който е и Атанас Димитров. Включено е поздравление от СБП по повод 80-ия рожден ден на автора, подписано от председателя на организацията Боян Ангелов. Поместени са отзиви и коментари на поети и писатели за Атанас Димитров. Сред тях са Иван Тренев, Боян Ангелов, Велин Георгиев, Христо Чернаев, Петър Андасаров, Кирил Борисов, Иван Вълов. „Дано Атанас Димитров издържи в литературната Клокотница”, казва поетът Орлин Орлинов за своя колега. „Още съм в тази битка. Продължавам да пиша, някои от стихотворенията ми се раждат след полунощ. В тази книжка има творби, писани малко преди отпечатването й преди две седмици”, допълва Димитров.

Корицата на новата книга

Предпечатната подготовка и издател на книгата е ЕТ „Валентин Боков – Арт Медиа плюс” – Дупница. Стихосбирката е илюстрирана от Стефка Аджарова, Анри Матис и Леонид Стефанов.

Атанас Димитров е роден на 16 януари 1940 г. в бобовдолското село Мала Фуча. Завършил прогимназията в съседното село Бабино, докъдето заедно със съучениците си всеки ден, в студ и пек, ходел пеша по 3 километра на отиване и още толкова на връщане. За отличния си успех бил награден с романа „Под игото” на Вазов, което оказало съществено значение за ориентирането му към българската литература. Скъп спомен от онези години е кореспонденцията на Атанас Димитров със световноизвестния руски детски поет и писател Самуел Маршак. Атанас Димитров е завършил задочно право в СУ „Св. Кл. Охридски”, работил е като следовател в полицията в Дупница. Специализирал е наказателно право в Санкт Петербург – 1966 г. – Ленинград. 1986 г. е издигнат за началник-отделение „Следствено”, а по-късно за ръководител на Районната следствена служба в Дупница (тогава гр. Станке Димитров) и е съвместявал тази длъжност и с длъжността на зам.-директор на Окръжната следствена служба в Кюстендил. Димитров има звание полковник от МВР и БНА. Носител е на сребърната и златната значка на Съюза на юристите в България. От 2002 г. е на свободна адвокатска практика. С покойната си съпруга Левка Димитрова – работила в пощата в града, имат двама синове – Ивайло, който е инженер и синдикален председател на „Подкрепа” в ТЕЦ „Бобов дол”, и Митя, също инженер. Димитров се радва и на двама внуци – Атанас и Виктор.

Авторът на „Откровения” пише стихове от ученическите си години. Публикувал е стихотворения, както и дописки и хумористични материали в различни вестници. Членувал е в Литературния кръжок „Димчо Дебелянов” в Дупница. Освен стихове е писал очерци, репортажи в местни и централни вестници и списания. Отличаван е в редица литературни конкурси.

Юлияна КОЛЧАКОВА