Атанас Стоилов: Напускам Сапарева баня с високо вдигната глава след приятелска раздяла с ръководството на общината

 

 Съжалявам, че не можах да привлека двама-трима по-класни футболисти и „Германея” да стане хит през пролетния дял от първенството, споделя специалистът

 

02-14-01-atanas-stoilov
Атанас Стоилов

След приключване на есенния дял от първенството на ЮЗ трета лига се проведе разговор със старши треньора на мъжкия отбор Атанас Стоилов и ръководството на общината. За резултата от тази среща се мълчеше. Затова беше потърсен отговор лично от наставника Атанас Стоилов, който се съгласи да отговори на зададените му въпроси.

Г-н Стоилов, доволен ли сте от работата си като наставник на мъжкия отбор на Германея?

– Първо да честитя новата година на всички хора. Да са живи и здрави и повече радости да има през 2017 година. Относно престоя ми като старши треньор на мъжкия отбор на ФК „Германея” (Сапарева баня) мога да кажа следното: поех отбора в недобро състояние и естествено щом като си се спасил в последния миг от изпадане от групата, то другояче не можеше и да бъде. Смятам, че за кратък период от време успях да изградя един много добър колектив, в движение изградих отбор от състезатели, повечето от които се виждаха за първи път на терена в Сапарева баня. Началото беше отлично, след като победихме отбора на „Велбъжд” (Кюстендил) като гости. Явно се получи главозамайване от страна на някои от нашите момчета, участници в този двубой, но след това в Радомир ни свалиха на земята. Останах много разочарован от представянето ни в този мач, както и от домакинската ни среща срещу „Свобода” (Пещера).

Усилено се говори, че няма да бъдете вече наставник на представителния тим на Германея (Сапарева баня). Има ли нещо вярно?

– В дните преди коледните празници проведох разговор с общинското ръководство, защото те са основен спонсор на футбола в Сапарева баня. Казахме си много неща и истини очи в очи. В крайна сметка това ще остане между нас, важното е, че се разделихме като приятели и си пожелахме успехи за в бъдеще. Редно е да спомена, че след мача срещу „Ботев” (Ихтиман) подадох оставка, но тогава кметът не я прие и аз продължих да работя до края на есенния дял от първенството.

Вярно ли е, че основното различие между Вас и общинското ръководство са претенциите на местните футболисти, че не им е бил даден достатъчен шанс за игра?

– Първо искам да кажа, че т.н. местни футболисти не са от Сапарева баня, а са от Дупница. С мен пътуваха по-голямата част от футболистите, на които разчитах, за да добие друг облик на игра отборът на „Германея” и смятам, че не сгреших. Не може да се дава шанс за игра на футболисти, заради които отборът на „Германея” се спасява като по чудо едва в последния кръг на изминалото първенство. Нямам угризения на съвестта и смятам, че съм постъпил правилно единствено за просперитета на отбора на „Германея”.

По всичко личи, че пътуващите футболисти са правили това заради Вас, явно доволни от методите Ви на работа и личните им искове. Това означава ли, че и те ще се разделят с отбора?

– Всеки има глава на раменете си. При мен дойдоха сигнали за напускане на футболисти, но докъде ще стигнат нещата, не мога да кажа. Всичко ще лъсне на 11 януари, когато ще стартира зимната подготовка на „Германея” с новия колега. Искрено съжалявам, че не можах да реализирам това, което смятах да направя – привличайки двама-трима по-класни футболисти и „Германея” да станеше хит през пролетния дял от първенството.

Ще продължите ли треньорската си кариера, къде и откога?

– Естествено че ще продължа треньорската си дейност. Имам оферти от няколко отбора от Югозападната и Северозападната трета лига. В момента умувам по тях и до края на седмицата ще има яснота по въпроса.

Какво трябва да се направи с футбола в Сапарева баня, за да бъде мъжкият отбор асансьор, движещ се нагоре?

– Да се работи в ДЮШ сериозно. Там в момента работи един бивш футболист професионалист, много сериозен и отговорен човек, който полага страхотни усилия. Ще му бъде трудно сам и затова е необходимо да се вслушат в неговите искания и да му бъдат осигурени помощници.

С какви чувства напускате Сапарева баня и какво пожелавате на ръководство, футболисти и фенове?

– Съжалявам, че не можах да реализирам проекта си, за да направя мъжкия отбор на „Германея” един от водещите в Югозападната „В” група, но за това нямам абсолютно никаква вина. Желая много здраве на всички в Сапарева баня и нека новият колега и футболистите да радват града и най-вече феновете, които го заслужават.