Атлантическият съвет призова за одобрение на военния протокол между България и Румъния

Призив за бързо одобрение на военния протокол между България и Румъния отправиха от Атлантическия съвет. Документът беше подписан преди близо месец. И би позволил самолети на трети държави от НАТО да изпълняват операции по охрана на въздушното пространство на двете страни. По данни на депутати в новия парламент документът не е бил представен за ратификация. Това стана повод и за внасяне на депутатски въпрос към министъра на отбраната в оставка Красимир Каракачанов.

Атлантическият съвет призовава дори и в сегашната политическа ситуация „протоколът да се придвижи спешно за ратификация“. За да може охраната на българското въздушно пространство бързо да бъде усилена.

Причината, според съвета, е ситуацията, в която Русия продължава да струпва оръжие около Украйна. Промяната е в протокол към споразумение от 2011 година между България и Румъния, уточняващо провеждането на презгранични операции за охрана на въздушното пространство. Така, ако самолет на трета държава от НАТО, базиран в Румъния, трябва да изпълни операции по охрана на въздушното пространство, той ще може да прелети и над България. Още при подписването на документа, преди близо месец в Русе заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е посочил, че това е начинът за засилване на сигурността не само на двете държави, но и на въздушното пространство на НАТО.

В скорошен анализ, публикуван на сайта на базирания в САЩ Институт за Близкия изток, експертът по отбрана Михаил Найденов посочва, че това е важна, но „закъсняла стъпка за укрепване на съюзническата въздушна охрана“. Найденов се надява, че след като споразумението бъде ратифицирано и от двата парламента, „този участък от въздушното пространство на съюзниците да бъде много по-добре защитен от руски нарушения“.

Докладът за състоянието на отбраната за 2020-а също отчете, че Черноморският регион е сред основните източници на напрежение. А стратегически военен баланс сега е в полза на Русия и е една от най-големите заплахи пред сигурността на България.

Беше посочено и че страната ни участва активно в изграждането на т.нар. адаптирано предно присъствие на НАТО в региона и че през 2020-а заработи военноморският център във Варна, който е част от Военноморското командване на НАТО.

От март Балканите и Черноморският регион са домакини на военно учение на САЩ и НАТО. България ще е част от това учение през май и юни.

На полигоните „Црънча“, „Ново село“, „Корен“ и зенитния полигон „Шабла“ ще има бойни и тактически стрелби./БНР