Аутопсията потвърди: Ангел Христов-Геле е починал от инфаркт

Ангел Христов е починал вследствие на остро разстройство на коронарното кръвообращение, показва аутопсията, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура – София. Аутопсията е извършена по досъдебно производство за смъртта на мъж, ръководено от Окръжната прокуратура – Кюстендил. Взети са материали за допълнителни изследвания, съгласно поставените задачи. Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

Масивният инфаркт е покосил Ангел Христов в нощта срещу събота, предполагат съдебните медици. С това се опровергават предположенията, че е възможно преминаването на българската граница да е станало с трупа на издирвания мъж.
Частната болница в Дупница е издала известието за смърт на Ангел Христов, се посочва в информационния бюлетин на Областната дирекция на МВР – Кюстендил. От лечебното заведение категорично отрекоха това да е станало на територията на болницата.

На 3 юни следобед служители на районното полицейско управление в Дупница са получили сигнал, че в дома си в село Ресилово е починал 53-годишен мъж, обявен за международно издирване и има издаден червен бюлетин. Предприети са незабавни специализирани действия.
Тялото на мъжа е закарано за аутопсия в столична болница, извършени са множество процесуални действия, образувано е досъдебно производство в Районно управление- Дупница. Случаят е докладван на прокурор от ОП – Кюстендил. В хода на работата са изпълнени и дадените указания от наблюдаващия прокурор. Работата по случая продължава, съобщават от пресцентъра на ОДМВР -Кюстендил. От съобщението не става ясно кога тялото е взето от местна траурна агенция и закарано за аутопсия.
ДНК тест потвърди самоличността на Ангел Христов още в неделя. Информацията оповести министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. А кога и как е влязъл, няма категорична информация, добави той. Той посочи още, че близките на Христов дават противоречиви сведения за това кога и как е влязъл на територията на страната.

Във връзка с възникналите коментари относно издаването на акта за смърт, Община Дупница информира:

Съгласно Закона за гражданската регистрация, актът за смърт се съставя въз основа на съобщение за смърт, което се издава от компетентно медицинско лице с нанесени реквизити- час на смъртта, дата, място, причина, име, фамилия, подпис, печат. Самият акт за смърт се съставя не по-късно от 48 часа. Длъжностното лице по гражданско състояние, пристъпва към съставяне акта за смърт, именно след като получи горецитираното съобщение и документ за самоличност на починалото лице.
В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние Галина Палчева, с място на работа – Гробищен парк-Дупница, получава изискуемите документи, като в съобщението за смърт на лицето Ангел Христов е записан час на смъртта – 8.00 на 03.06.2023 година. Съобщението е принесено от служител на траурна агенция. От последващата проверка в Национална база данни въз основа на съобщението, се установява от г-жа Палчева, че има сгрешена фамилия и връща на приносителя съобщението за последващо коректно отразяване на имената. След интервал от време, съобщението е отново донесено в Гробищен парк-Дупница, с нанесена промяна на фамилията от медицинско заведение с реквизити, отразяващи направената корекция. Тогава служебното лице пристъпва към актосъставяне за смърт.
С цел избягване на спекулации, е важно да се уточни, че в Национална база данни няма допълнителна информация, с която разполага МВР, както и за обявени за издирване лица.
В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние е изпълнило законовите разпореждания описани в Закона за гражданската регистрация и Наредба за функционирането на единната система за гражданска регистрация, в сила от 21.05.2012 година на МРРБ“, съобщават от общината”.
Личната карта, която е предоставена на служителката, е била на Ангел Христов. Тя е изтекла през 2018 г.

Продължава издирването на Пламен Галев. Проверявани са адреси на хора, за които полицията разполага с информация, че т.нар. братя са продължавали да поддържат контакти през годините.

Опелото на Христов трябваше да се състои в неделя в катедрален храм “Св. Георги Победоносец” в Дупница. То беше отложено заради разследване на МВР и прокуратурата. Тялото му бе иззето от траурна агенция в Дупница и транспортирано в моргата на кюстендилската болница, а оттам откарано в София за съдебномедицинска експертиза.